Pierwszy Oktoberfest odbył się w 1810 roku z okazji ślubu księcia Bawarii. W tym roku przypada 200-lecie Oktoberfest, największego na świecie święta piwa. W trakcie Oktoberfest piwo podaje się w okolicznościowych, szklanych litrowych kuflach. Piwo sprzedawać mogą tylko tradycyjne monachijskie browary. Oktoberfest zaczyna się po 15 września i trwa zazwyczaj do pierwszej niedzieli października.
Jednak słynne niemieckie „chmielowe dożynki” to nie tylko namioty, złocisty napój i ludowa muzyka. Dla kilku milionów piwoszy, odwiedzających tętniącą życiem stolicę Bawarii, jest to czas rytualnego picia tradycyjnie warzonego piwa, ale także kosztowania specjałów tamtejszej kuchni. Kuchnia niemiecka najczęściej kojarzona jest z wszelkiego rodzaju wariacjami na temat mięsa wieprzowego. Od golonko i pieczeni, po białą kiełbasę i słynną berlińską Currywurst. Jednak stereotyp wysokokalorycznych i ociekających tłuszczem potraw przylgnął do niemieckiej kuchni głównie za sprawą kulinarnych tradycji dwóch południowych landów: Bawarii i Badenii-Wirtembergii. Kuchnia niemiecka jest zdecydowanie bardziej zróżnicowana. Nie można zapominać, że ważnym elementem tradycyjnych niemieckich potraw są również gotowane warzywa, przede wszystkim ziemniaki oraz kiszona czy duszona kapusta. Ogromną rolę w dziejach niemieckich kulinariów odgrywają także produkty mączne.
To właśnie z regionu Badenii-Wirtembergii pochodzą słynne niemieckie spätzle. Te mączno-jajeczne kluseczki ogromną popularnością cieszyły się już w pierwszej połowie XX wieku. Podawane są zarówno w formie przystawki, ale także jako danie główne. Serwowane m.in. z soczewicą, szpinakiem, pomidorami, mięsem, serem oraz na słodko.
Jednak słynne niemieckie „chmielowe dożynki” to nie tylko namioty, złocisty napój i ludowa muzyka. Dla kilku milionów piwoszy, odwiedzających tętniącą życiem stolicę Bawarii, jest to czas rytualnego picia tradycyjnie warzonego piwa, ale także kosztowania specjałów tamtejszej kuchni. Kuchnia niemiecka najczęściej kojarzona jest z wszelkiego rodzaju wariacjami na temat mięsa wieprzowego. Od golonko i pieczeni, po białą kiełbasę i słynną berlińską Currywurst. Jednak stereotyp wysokokalorycznych i ociekających tłuszczem potraw przylgnął do niemieckiej kuchni głównie za sprawą kulinarnych tradycji dwóch południowych landów: Bawarii i Badenii-Wirtembergii. Kuchnia niemiecka jest zdecydowanie bardziej zróżnicowana. Nie można zapominać, że ważnym elementem tradycyjnych niemieckich potraw są również gotowane warzywa, przede wszystkim ziemniaki oraz kiszona czy duszona kapusta. Ogromną rolę w dziejach niemieckich kulinariów odgrywają także produkty mączne.
To właśnie z regionu Badenii-Wirtembergii pochodzą słynne niemieckie spätzle. Te mączno-jajeczne kluseczki ogromną popularnością cieszyły się już w pierwszej połowie XX wieku. Podawane są zarówno w formie przystawki, ale także jako danie główne. Serwowane m.in. z soczewicą, szpinakiem, pomidorami, mięsem, serem oraz na słodko.