Sposób przygotowania:
Kaczka z nadzieniem mięsno-grzybowym
Kaczkę umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem.Oczyściłam z pozostałości piór.Zaszyłam otwór po szyi. Do miseczki przecisnęłam czosnek, dodałam pozostałe składniki marynaty i dokładnie wszystko wymieszałam.Przygotowaną marynatą dokładnie natarłam kaczkę, którą następnie owinęłam folią spożywczą i włożyłam na 12 godzin do lodówki. Mięso i podroby zmieliłam. Cebulę pokroiłam w bardzo drobną kostkę i usmażyłam na 1 łyżce oleju i 1 łyżeczce masła.Dodałam ugotowane, uprzednio namoczene i posiekane niezbyt drobno grzyby oraz pokrojone w dużą kostkę jajka na twrdo.Wbiłam 1 surowe jajko i 1 żółtko i uprzednio namoczoną i odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie wymieszałam, doprawiłam pieprzem mielonym i solą. Farszem wypełniłam dosyć luźno kaczkę, zaszyłam otwór. Piekłam 2,5 godziny w temp.190*C.
marietta