Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Kaczka z nadzieniem mięsno-grzybowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kaczka ze smaczkiem grzybów

Kaczka z nadzieniem mięsno-grzybowym

Składniki:

Kaczka z nadzieniem mięsno-grzybowym

 

  • kaczka o wadze ok. 2 kg
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 5 dag suszonych podgrzybków
  • żołądek
  • wątróbka
  • serduszko z kaczki
  • 1 spora pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • olej i masło do smażenia
  • 2 jajka na twardo
  • 2 jajka surowe
  • do zamarynowania kaczki:
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka soli
  • 1 duży ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Kaczka z nadzieniem mięsno-grzybowym
Kaczkę umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem.Oczyściłam z pozostałości piór.Zaszyłam otwór po szyi. Do miseczki przecisnęłam czosnek, dodałam pozostałe składniki marynaty i dokładnie wszystko wymieszałam.Przygotowaną marynatą dokładnie natarłam kaczkę, którą następnie owinęłam folią spożywczą i włożyłam na 12 godzin do lodówki. Mięso i podroby zmieliłam. Cebulę pokroiłam w bardzo drobną kostkę i usmażyłam na 1 łyżce oleju i 1 łyżeczce masła.Dodałam ugotowane, uprzednio namoczene i posiekane niezbyt drobno grzyby oraz pokrojone w dużą kostkę jajka na twrdo.Wbiłam 1 surowe jajko i 1 żółtko i uprzednio namoczoną i odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie wymieszałam, doprawiłam pieprzem mielonym i solą. Farszem wypełniłam dosyć luźno kaczkę, zaszyłam otwór. Piekłam 2,5 godziny w temp.190*C.