Sposób przygotowania:
Kakaowa szarlotka z budyniem
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier puder, jajko iśmietanę, połączyć czubkiem noża. Na koniec dodać masło. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części i owinąć w folię spożywczą. Jedną część ciasta włożyć na godzinę do lodówki, drugą do zamrażalnika. Na blaszkę o wym. 23x33 cm wyłożyć ciasto z lodówki, nakłuć widelcem. Piec około 12minut w temp. 180st.2. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić budyń i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko wlać mieszankę budyniową, gotować minutę, aż masa zgęstnieje. Ciasto posypać kaszą manną. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i rozłożyć na cieście. Posypać cynamonem oraz cukrem waniliowym. Wylać ciepły budyń. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć resztę ciasta. Piec około 40minut w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem.