Kapuśniak Imre z puszty

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ten kapuśniak przed wielu laty gotował, z wielkimi przygodami, ojciec mojego przyjaciela, wspaniały mieszkaniec skansenu na puszcie.

Kapuśniak Imre z puszty

Składniki:

Kapuśniak Imre z puszty

 

  • Na 6 porcji
  • 40 dag kapusty kwaszonej;
  • 30 dag kości wędzonych od schabu/żeberek;
  • 3 szt kiełbasy śląskiej;
  • 1 duża cebula;
  • 4-5 grzybków suszonych;
  • 2-4 liści laurowych;
  • 4 -5 ziarna jałowca;
  • ½ łyżeczki pieprzu naturalnego(!);
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej;
  • 1 ząbek czosnku;
  • seler (wielk. jaja); marchew(15cm); pietruszka(15cm);
  • 2 duże jabłka winno-kwaśne;
  • 1 łodyga lubczyku lub łyżka suszonego;
  • 18 szt ziemniaków wielkości jaja;
  • sól;
  • 20 dag boczku wędzonego surowego pokrojonego w słupki;
  • 20 dag boczku wędzonego surowego pokrojonego w kosteczkę.

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak Imre z puszty
Kapustę odciśnij maksymalnie z soku, (sok pozostaw). Połowę kapusty zalej odpowiednią ilością wrzącej wody, dodaj liście laurowe i ziarna jałowca. Grzybki zalej wrzątkiem i po nasiąknięciu pokrój w paseczki, dodaj wraz z wodą do kapusty.
Do drugiego garnka z wrzątkiem włóż żeberka/kości, dodaj selera oraz pokrojone w plasterki marchew i pietruszkę, gotuj ok 30min, wyjmij kości z garnka, a wywar z warzywami wlej do kapusty. Mięso obrane z kości dodaj do garnka. Usuń selera. Dodaj pokrojony czosnek. Całość gotuj pod przykryciem, ok 30-40min.
W osobnym garnku wstaw ziemniaki normalnie osolone.
Boczek pokrojony w słupki podsmaż na patelni, gdy już będzie szklisty dodaj pokrojoną w piórka cebulę, gdy cebula zacznie żółknąć dodaj druga połowę kapusty i całość podsmażaj na silnym ogniu, często mieszając ok 5minut, wszystko dołóż do garnka..
Gotuj jeszcze ok 20minut. Dodaj przekrojone na 4 części jabłko nie obrane ale pozbawione gniazda nasiennego oraz kiełbasy przekrojone na połowy, dodaj też lubczyk i gotuj jeszcze ok 10 minut. Wlej sok uprzednio wyciśnięty i zagotuj (tylko!).
Podsmaż na brązowo boczek pokrojony w kostkę, odstaw.
Podawaj dokładając na talerz ćwiartkę jabłka (każdy sam już na talerzu rozgniecie sobie jabłko i usunie skórkę) i ½ kiełbasy. Ziemniaki (po 3 na osobę) podawaj na małym talerzyku polane/posypane skwarkami z boczku.
Można dolać już na talerzu nieco soku surowego ale to już propozycja dla smakoszy. Tak jedliśmy na puszcie i często sobie dolewam do niemal każdego kapuśniaku.
SMACZNEGO.