Sposób przygotowania:
Kapuśniak Imre z puszty
Kapustę odciśnij maksymalnie z soku, (sok pozostaw). Połowę kapusty zalej odpowiednią ilością wrzącej wody, dodaj liście laurowe i ziarna jałowca. Grzybki zalej wrzątkiem i po nasiąknięciu pokrój w paseczki, dodaj wraz z wodą do kapusty.
Do drugiego garnka z wrzątkiem włóż żeberka/kości, dodaj selera oraz pokrojone w plasterki marchew i pietruszkę, gotuj ok 30min, wyjmij kości z garnka, a wywar z warzywami wlej do kapusty. Mięso obrane z kości dodaj do garnka. Usuń selera. Dodaj pokrojony czosnek. Całość gotuj pod przykryciem, ok 30-40min.
W osobnym garnku wstaw ziemniaki normalnie osolone.
Boczek pokrojony w słupki podsmaż na patelni, gdy już będzie szklisty dodaj pokrojoną w piórka cebulę, gdy cebula zacznie żółknąć dodaj druga połowę kapusty i całość podsmażaj na silnym ogniu, często mieszając ok 5minut, wszystko dołóż do garnka..
Gotuj jeszcze ok 20minut. Dodaj przekrojone na 4 części jabłko nie obrane ale pozbawione gniazda nasiennego oraz kiełbasy przekrojone na połowy, dodaj też lubczyk i gotuj jeszcze ok 10 minut. Wlej sok uprzednio wyciśnięty i zagotuj (tylko!).
Podsmaż na brązowo boczek pokrojony w kostkę, odstaw.
Podawaj dokładając na talerz ćwiartkę jabłka (każdy sam już na talerzu rozgniecie sobie jabłko i usunie skórkę) i ½ kiełbasy. Ziemniaki (po 3 na osobę) podawaj na małym talerzyku polane/posypane skwarkami z boczku.
Można dolać już na talerzu nieco soku surowego ale to już propozycja dla smakoszy. Tak jedliśmy na puszcie i często sobie dolewam do niemal każdego kapuśniaku.
SMACZNEGO.
Do drugiego garnka z wrzątkiem włóż żeberka/kości, dodaj selera oraz pokrojone w plasterki marchew i pietruszkę, gotuj ok 30min, wyjmij kości z garnka, a wywar z warzywami wlej do kapusty. Mięso obrane z kości dodaj do garnka. Usuń selera. Dodaj pokrojony czosnek. Całość gotuj pod przykryciem, ok 30-40min.
W osobnym garnku wstaw ziemniaki normalnie osolone.
Boczek pokrojony w słupki podsmaż na patelni, gdy już będzie szklisty dodaj pokrojoną w piórka cebulę, gdy cebula zacznie żółknąć dodaj druga połowę kapusty i całość podsmażaj na silnym ogniu, często mieszając ok 5minut, wszystko dołóż do garnka..
Gotuj jeszcze ok 20minut. Dodaj przekrojone na 4 części jabłko nie obrane ale pozbawione gniazda nasiennego oraz kiełbasy przekrojone na połowy, dodaj też lubczyk i gotuj jeszcze ok 10 minut. Wlej sok uprzednio wyciśnięty i zagotuj (tylko!).
Podsmaż na brązowo boczek pokrojony w kostkę, odstaw.
Podawaj dokładając na talerz ćwiartkę jabłka (każdy sam już na talerzu rozgniecie sobie jabłko i usunie skórkę) i ½ kiełbasy. Ziemniaki (po 3 na osobę) podawaj na małym talerzyku polane/posypane skwarkami z boczku.
Można dolać już na talerzu nieco soku surowego ale to już propozycja dla smakoszy. Tak jedliśmy na puszcie i często sobie dolewam do niemal każdego kapuśniaku.
SMACZNEGO.
msewka
Natala1210
Doro
Kazik45
Tak, muszę przyznac, że smakuje zupełnie inaczej aniżeli nasz typowy kapuśniak. Ręczęże wcale nie tylko na zimne dni. Ten pierwszy raz był jedzony w pełni lata, fakt, że już późnym wieczorem. Rozgrzewało nas coś zupełnie innego(patrz w dyskusjach do przepisu) ;).
Doro
Ogladalam i napewno bedzie ugotowany:)...