msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Karczek na bogato.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Wariacja na niedzielny obiad.

Karczek na bogato.

Składniki:

Karczek na bogato.

 

  • 3 plastry karkówki b/k
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • 1 czubata łyżka przyprawy do karkówki
  • 9 małych mrożonych brykietów szpinaku z czosnkiem
  • łyżka masła
  • 1 duży lub 2 małe pomidory
  • 3 duże pieczarki
  • 6 plastrów sera śmietankowego z ziołami
  • sól czosnkowa
  • pieprz ziołowy
  • szczypiorek-1,3 pęczka
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki keczupu
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Karczek na bogato.
Karczek umyć,osuszyć i rozbić tłuczkiem.Posypać przyprawą do karkówki.Jajka rozkłócić z odrobiną soli.Mięso panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron.
W małym rondelku roztopić masło i wsypać brykiety szpinaku z czosnkiem,mieszać,aż się rozmrozi.
Na usmażonym mięsie rozsmarować szpinak,rozłożyć umyte i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki.Na wierzchu nałożyć po 3 plasterki pomidora.Cienko posmarować majonezem i oprószyć solą czosnkową i pieprzem ziołowym.Przykryć każdy kawałek mięsa dwoma plastrami sera śmietankowego z ziołami.Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika ,ustawić opiekacz górny i zapiekać ok.15 minut.Polać keczupem.Posypać posiekanym szczypiorkiem.