Przyjęcie bufetowe jest praktycznym rozwiązaniem, jeżeli zapraszamy więcej gości. Wtedy wszystko stawiamy na stole, a goście obsługują się sami. Stół powinien być dostępny z każdej strony.
Gdy nie mamy dużego stołu jedzenie stawiamy na kilku mniejszych (na jednym zakąski zimne na drugim dania gorące). Na stole nakrytym w miarę długim obrusem ustawiamy w kolejności: talerze, sztućce, serwetki, chleb, zimne zakąski np. ryby,wędliny sałatki.
Dania gorące np strogonow,bigos stawiamy jednocześnie z zimnymi zakąskami albo serwujemy później. Potrawy przygotowujemy tak, aby można było je jeść na stojąco,lub na siedząco z talerzykiem na kolanach.do każdej dodajemy sztućce do nakładania. Po daniu gorącym sprzątamy stół i ustawiamy na nim słodkości.
Na końcu kawa i herbata. alkohole ,soki,wodę stawiamy na stole osobno,w takim miejscu aby każdy mógł obsłużyć się sam.
Gdy nie mamy dużego stołu jedzenie stawiamy na kilku mniejszych (na jednym zakąski zimne na drugim dania gorące). Na stole nakrytym w miarę długim obrusem ustawiamy w kolejności: talerze, sztućce, serwetki, chleb, zimne zakąski np. ryby,wędliny sałatki.
Dania gorące np strogonow,bigos stawiamy jednocześnie z zimnymi zakąskami albo serwujemy później. Potrawy przygotowujemy tak, aby można było je jeść na stojąco,lub na siedząco z talerzykiem na kolanach.do każdej dodajemy sztućce do nakładania. Po daniu gorącym sprzątamy stół i ustawiamy na nim słodkości.
Na końcu kawa i herbata. alkohole ,soki,wodę stawiamy na stole osobno,w takim miejscu aby każdy mógł obsłużyć się sam.