
NACZYNIA SZKLANE: Myjemy w wodzie z dodatkiem soli lub w wodzie z mydłem i płuczemy w wodzie z dodatkiem amoniaku, będą znacznie ładniejsze niż wymyte w wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Zmatowiałe szkło odzyska blask, gdy przez co najmniej godzinę będzie się moczyć w wodzie, w której wcześniej były obrane, pokrojone surowe ziemniaki. Najwięcej kłopotu sprawia umycie szklanej karafki, w której na dnie pozostał osad po nalewce. Do takiej karafki dodajemy pokruszone skorupki jajek, wlewamy trochę ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę soli kuchennej, łyżkę octu i energicznie potrząsamy tak długo, aż cały osad zniknie. Skorupki wylewamy wraz z wodą, karafkę bardzo dokładnie płuczemy i stawiamy na suszarce. Gdy jej środek jest zupełnie suchy, odstawiamy na półkę, zawsze przykrytą korkiem. W ten sam sposób czyścimy karafkę ze szkła kryształowego lub kryształu.