Dodatkowe sztućce przydadzą się do sałatek, ciast lub wędlin. Nie ładnie, a nawet nie wygodne jest np. zsuwanie kawałka wędliny z talerza głównego na talerz gościa, czy nakładanie go widelcem, którym potem będzie spożywać drugie danie, albo polewanie dania łyżką od zupy z pierwszego dania.
Takie sztućce są potrzebne dla naszej i gości wygody. Najlepiej, aby do każdego Dania na środku stołu znajdował się jeden taki komplet. O wiele lepiej będzie nam nałożyć kawałek tortu specjalną łopatką do ciast i tortów, niż nożem czy zwykłym widelcem.
Co do wzoru, warto, aby były jednakowe te dodatkowe sztućce. Niekoniecznie muszą pasować w stu procentach do wzoru naszych głównych sztućców. I tak jeśli kupimy łopatkę do tortów z kwiatowym trzonkiem, zaopatrzmy się w kwiatowy wzór łyżki do sałatki czy chochelki do sosów.
W kuchni i podczas przyjęcia na pewno warto zaopatrzyć się w następujące elementy: - łopatka i nóż do tortów i ciast- bardzo pomocne w szczególności podczas urodzin, chrzcin i domowych komunii, kiedy podawany jest tort. Łatwo nimi pokroimy i podamy ciasto.
- czerpak do sosów- niby zwykła chochelka do zupy, ale jest o wiele mniejsza. Z łatwością nałożymy nią sos na mięso czy inne potrawy.
- nóż do serów- bardzo potrzebny nóż kiedy podajemy na stół kilka rodzajów sera i są nie pokrojone.
- łyżka i widelec do sałatek- jeśli mamy sałatkę na stole są nie zastąpione. Dzięki nim z łatwością nałożymy sałatki na talerze.
- łyżka półmiskowa- nada się w przypadku, kiedy podajemy gościom ziemniaki, ryż czy kopytka. Bardzo dobrze się nią nakłada, gdyż jest większa i głębsza.
- łyżka uniwersalna- głęboka, dobra do serwowania sosów, ziemniaków czy gulaszu.
Z takimi sztućcami podawanie dań gościom będzie przyjemnością.
Najlepsze sztućce dla dzieci >>>
weronikaS
gosia47-47
weronikaS:
Czerpak – narzędzie służące do czerpania (nabierania) płynu lub materiałów sypkich, zwykle wody. Taka chochelka :D