Właściwie ugotowana kasza jest miękka i sprężysta.
Drobne kasze typu :manna,kukurydziana ,przyrządza się na gęsto. Grubsze np :gryczana, pęczak - najsmaczniejsze są podane na sypko. By kasza miała odpowiednią gęstość trzeba właściwie dobrać proporcje kaszy i wody oraz przestrzegać czasu gotowania.
NA SYPKO Na każde 100 g kaszy gryczanej najlepiej użyć 200 ml wody. Knasz 100g kaszy jaglanej lub perłowej 250 ml, a pęczaku 300 ml. Kasze wsypuje się na osolony wrzątek i gotuje aż wchłonie cały płyn. Potem garnek najlepiej owinąć w koc i odstawić na 1 godzinę.
NA GĘSTO każde 100 g kaszy zalewa się 300 ml gorącego płynu. Dodaje sól i gotuje pod przykryciem około 20 minut. Przed podaniem kaszę warto wymieszać z odrobiną masła lub oleju, wtedy się nie poskleja. Kasze w torebkach przyrządzamy według przepisu na opakowaniu.
Drobne kasze typu :manna,kukurydziana ,przyrządza się na gęsto. Grubsze np :gryczana, pęczak - najsmaczniejsze są podane na sypko. By kasza miała odpowiednią gęstość trzeba właściwie dobrać proporcje kaszy i wody oraz przestrzegać czasu gotowania.
NA SYPKO Na każde 100 g kaszy gryczanej najlepiej użyć 200 ml wody. Knasz 100g kaszy jaglanej lub perłowej 250 ml, a pęczaku 300 ml. Kasze wsypuje się na osolony wrzątek i gotuje aż wchłonie cały płyn. Potem garnek najlepiej owinąć w koc i odstawić na 1 godzinę.
NA GĘSTO każde 100 g kaszy zalewa się 300 ml gorącego płynu. Dodaje sól i gotuje pod przykryciem około 20 minut. Przed podaniem kaszę warto wymieszać z odrobiną masła lub oleju, wtedy się nie poskleja. Kasze w torebkach przyrządzamy według przepisu na opakowaniu.