Żywność dobra i zła dla anemików

  • 3

W tej poradzie dowiesz się co powinien i czego nie powinien jeść ANEMIK.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Żywność dobra i zła dla anemików
CO POWINIEN JEŚĆ ANEMIKZalecane produkty dla ANEMIKÓW: - Wołowina, ryby, skorupiaki oraz inne pożywienia bogate w witaminę B12 (niedobór witaminy B12 w organizmie, może doprowadzić do anemii złośliwej; staraj się przyjmować 2,4 mcg witaminy B12 dziennie, taką ilość zwiera w sobie np. 85 g wołowiny), - Małże, czerwone mięso, kurczak oraz inne produkty bogate w żelazo (staraj się jadać te produkty często, ponieważ zawierają w sobie dużo żelaza i witaminy B12), - Cytrusy, papryka, brokuły oraz inne produkty bogate w witaminę C (staraj się jadać takie produkty w ilości [jedna szklanka dziennie], ponieważ zawierają one dużo witaminy C, która pomaga organizmowi w przyswajaniu żelaza), - Soczewica, fasola oraz inne produkty bogate w kwas foliowy.CO NIE POWINIEN JEŚĆ ANEMIKProdukty niezalecane dla ANEMIKÓW: - Herbata (tanina, garbnik występujący w herbacie, łączy się z żelazem, utrudniając jego przyswajanie, aby tego uniknąć , lepiej nie pić herbaty podczas jedzenia), - Szpinak, orzechy, jagody, czekolada, otręby i zarodki pszenne, herbata oraz inne produkty bogate w szczawiany np. rabarbar, buraki, tofu, mandarynki czy fasola (szczawiany to związki organiczne, które łączą się z żelazem i wapniem, utrudniając ich przyswajanie, chorujący na anemię powinni ich unikać aż do czasu, gdy liczba czerwonych krwinek osiągnie normalny poziom.