zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Książka Kucharska: Wszystkie sposoby na kaszę gryczaną

Kasza gryczana w naleśnikach ryżowych

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej z nietypowym nadzieniem warzywnym z kaszą gryczaną. Pyszne z delikatnym sosem koperkowym.

Kasza gryczana w naleśnikach ryżowych Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kasza gryczana w naleśnikach ryżowych

 

  • Nadzienie:
  • 125 g kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 50 g suszonych grzybów
  • mała papryka czerwona
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 1 średnia marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekany koperek (tyle ile lubicie)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka pikantnego tajskiego sosu sezamowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej + woda
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana w naleśnikach ryżowych
Nadzienie: Gotujemy w 300 ml wody z odrobiną masła lub oleju, pod przykryciem przez 15 minut. Grzyby moczymy, płuczemy, kroimy w paseczki, smażymy z cebulą posiekaną w drobną kostkę. Po chwili dodajemy posiekany czosnek, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, marchewkę startą na grubych oczkach i razem wszystko obsmażamy dodając sos sojowy i sezamowy. Dolewamy odrobinę wody, doprawiamy i dusimy pod przykryciem 10 minut. Na koniec dorzucamy kukurydzę i ugotowaną kaszę i mieszamy wszystko razem. Skrobię rozprowadzamy w 1/3 szklanki zimnej wody i dolewamy do sosu i chwilę mieszamy. Dodajemy posiekany koperek. Farsz gotowy.

Naleśniki: Składniki na ciasto naleśnikowe dodać w podanej kolejności, dokładnie zmiksować. Ciasto nalewamy łyżką wazową na rozgrzaną patelnię (piekłam na patelni do naleśników bez tłuszczu, ale można posmarować patelnię odrobiną oleju), smażymy z obu stron. Plecam nie nalewać zbyt grubej warstwy ciasta, gruby naleśnik zaczyna się łamać (to wada mąki ryżowej), im cieńszy tym delikatniejszy. Ciepły naleśnik nadziewamy farszem i zawijamy wedle uznania, u mnie były kopertki. Polecam podać z delikatnym sosem z koperkiem i surówką, na zdjęciu wersja podstawowa.
Kasza gryczana w naleśnikach ryżowych
Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor