Sposób przygotowania:
Kasza gryczana w naleśnikach ryżowych
Nadzienie: Gotujemy w 300 ml wody z odrobiną masła lub oleju, pod przykryciem przez 15 minut. Grzyby moczymy, płuczemy, kroimy w paseczki, smażymy z cebulą posiekaną w drobną kostkę. Po chwili dodajemy posiekany czosnek, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, marchewkę startą na grubych oczkach i razem wszystko obsmażamy dodając sos sojowy i sezamowy. Dolewamy odrobinę wody, doprawiamy i dusimy pod przykryciem 10 minut. Na koniec dorzucamy kukurydzę i ugotowaną kaszę i mieszamy wszystko razem. Skrobię rozprowadzamy w 1/3 szklanki zimnej wody i dolewamy do sosu i chwilę mieszamy. Dodajemy posiekany koperek. Farsz gotowy.
Naleśniki: Składniki na ciasto naleśnikowe dodać w podanej kolejności, dokładnie zmiksować. Ciasto nalewamy łyżką wazową na rozgrzaną patelnię (piekłam na patelni do naleśników bez tłuszczu, ale można posmarować patelnię odrobiną oleju), smażymy z obu stron. Plecam nie nalewać zbyt grubej warstwy ciasta, gruby naleśnik zaczyna się łamać (to wada mąki ryżowej), im cieńszy tym delikatniejszy. Ciepły naleśnik nadziewamy farszem i zawijamy wedle uznania, u mnie były kopertki. Polecam podać z delikatnym sosem z koperkiem i surówką, na zdjęciu wersja podstawowa.
Naleśniki: Składniki na ciasto naleśnikowe dodać w podanej kolejności, dokładnie zmiksować. Ciasto nalewamy łyżką wazową na rozgrzaną patelnię (piekłam na patelni do naleśników bez tłuszczu, ale można posmarować patelnię odrobiną oleju), smażymy z obu stron. Plecam nie nalewać zbyt grubej warstwy ciasta, gruby naleśnik zaczyna się łamać (to wada mąki ryżowej), im cieńszy tym delikatniejszy. Ciepły naleśnik nadziewamy farszem i zawijamy wedle uznania, u mnie były kopertki. Polecam podać z delikatnym sosem z koperkiem i surówką, na zdjęciu wersja podstawowa.
rozmarzona.marzena
edytaha
NoemiLeaffire
zufikowo
Cieszę się że smakowało i że przekonałam Cię do kaszy bo jest tego warta:)
Pozdrawiam serdecznie.