W grudniu otrzymacie dodatkowe 20 wirtuale za przepisy na świąteczne ciasta, mięsa pieczone w całości i takie potrawy jak ryba po grecku i karp po żydowsku. Sprawdźcie, za co przyznamy punkty w grudniowej kategorii promowanej.
Pamiętajcie, aby wszystkie dodawane przez was przepisy były autorskie i bez użycia gotowych mieszanek. Zwróćcie uwagę, aby wszystkie słodkie wypieki zawierały świąteczną dekorację, najlepiej jadalną – właściwa aranżacja świątecznego deseru to przecież często połowa sukcesu.
Aby otrzymać dodatkowe 20 punktów, przepis powinien składać się z minimum 5 składników.
Dodatkowe 20 punktów przyznamy za przepisy na:
Pamiętajcie o tym, że przepis, który chcecie dodać do kategorii promowanej „pieczone w całości mięsa” powinien zawierać przynajmniej 3 zdjęcia.
Dwa z nich powinny przedstawiać etapy przygotowania, trzecie - gotowe danie. Warunkiem przyznania punktów jest także estetyczny wygląd potrawy!
Ponadto lista składników potrawy powinna zawierać przynajmniej 4-5 pozycji, takich jak przyprawy potrzebne do sporządzenia odpowiedniej marynaty czy sosu. Z kategorii promowanej wykluczone będą te przepisy, do których użyto gotowych marynat. Zadbajcie też o to, by wasza mięsna pieczeń miała odpowiednią, bożonarodzeniową oprawę wizualną.
Wirtuale dodaje moderatorka, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli wasz przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na waszym koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktujcie się z moderatorkami (wyślijcie wiadomość do misia5).
Kategoria promowana trwa od 1 do 31 grudnia
Świąteczne wypieki
Świąteczny czas obfituje w różnorodne słodkości. W kategorii promowanej przyznamy punkty za tradycyjne świąteczne wypieki, takie jak:- sernik,
- makowiec,
- seromak, czyli miks sernika z makowcem,
- miodownik,
- piernik staropolski,
- pierniczki.
Pamiętajcie, aby wszystkie dodawane przez was przepisy były autorskie i bez użycia gotowych mieszanek. Zwróćcie uwagę, aby wszystkie słodkie wypieki zawierały świąteczną dekorację, najlepiej jadalną – właściwa aranżacja świątecznego deseru to przecież często połowa sukcesu.
Aby otrzymać dodatkowe 20 punktów, przepis powinien składać się z minimum 5 składników.
Ryby na wigilijnym stole
Wigilijna wieczerza ma tradycyjnie charakter postny. Na stole pojawiają się ryby w przeróżnych wersjach i kombinacjach - po grecku, w galarecie, smażone, pieczone, czy te w oleju, takie jak choćby śledzie i sałatki śledziowe.Dodatkowe 20 punktów przyznamy za przepisy na:
- rybę po grecku lub wariacje na jej temat
- karpia po żydowsku
Pieczone w całości mięsa
Dodatkowe 20 wirtuali otrzymasz za przepisy na pieczone w całości mięsa. W końcu świętowanie nie kończy się na dniu wigilii Bożego Narodzenia. Pierwszy i drugi dzień świąt to czas w którym na naszych stołach pojawiają się już potrawy mięsne. Panie domu muszą najpierw pogłówkować, czym w danym roku zaskoczyć domowników, a potem zrealizować przepis na pieczyste z najwyższą starannością.Pamiętajcie o tym, że przepis, który chcecie dodać do kategorii promowanej „pieczone w całości mięsa” powinien zawierać przynajmniej 3 zdjęcia.
Dwa z nich powinny przedstawiać etapy przygotowania, trzecie - gotowe danie. Warunkiem przyznania punktów jest także estetyczny wygląd potrawy!
Ponadto lista składników potrawy powinna zawierać przynajmniej 4-5 pozycji, takich jak przyprawy potrzebne do sporządzenia odpowiedniej marynaty czy sosu. Z kategorii promowanej wykluczone będą te przepisy, do których użyto gotowych marynat. Zadbajcie też o to, by wasza mięsna pieczeń miała odpowiednią, bożonarodzeniową oprawę wizualną.
Wirtuale dodaje moderatorka, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli wasz przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na waszym koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktujcie się z moderatorkami (wyślijcie wiadomość do misia5).
Kategoria promowana trwa od 1 do 31 grudnia