Kategoria promowana – grudzień

Grudzień to zazwyczaj ta pora roku, kiedy gotujemy nieco tłuściej i treściwiej. Oprócz tego ten właśnie miesiąc jak co roku minie nam pod znakiem świąt Bożego Narodzenia. Kuchnia wypełni się zapachem cynamonu, rozgrzewającego imbiru i soczystych pomarańczy.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Kategoria promowana – grudzień
Zobaczcie, jakie przysmaki warto przygotowywać w tym miesiącu. Przyrządźcie je, opracujcie przepis, załączcie zdjęcia i otrzymajcie dodatkowe wirtuale w ramach naszej kategorii promowanej.

Zimowe dni i wieczory to wspaniały czas na eksperymenty w ciepłej kuchni. Warto umilić sobie te chwile przypominając sobie smaki dzieciństwa i przygotować je z rodziną. Zatem sięgajcie do swoich kajetów w poszukiwaniu najlepszych receptur!

W tym miesiącu, czyli od 1 do 31 grudnia,  dodatkowe 20 wirtuali otrzymacie za poniższe kategorie dań i wypieków. Zapraszamy do lektury.

Piernik staropolski

Piernik staropolski, zwany także piernikiem dojrzewającym, to stały fragment bożonarodzeniowej tradycji w wielu polskich domach. U jednych misa z piernikową masą dojrzewa przez całe 3-4 tygodnie, u innych przez „tylko” 14 dni.
Niezależnie od niuansów związanych z przygotowaniem tego dania, nagrodzimy wasze pierniki staropolskie dojrzewające dodatkowymi wirtualami.

Pierniczki i ciasteczka korzenne

Pierniki pieczone w dużych blachach i przekładane dżemem i marmoladami to jedno. Druga część piernikowej opowieści na polskich świątecznych stołach to oczywiście małe pierniczki. Z lukrem, bez lukru, z nadzieniem, czy też bez dodatkowego nadzienia – wszystkie zasługują w tym miesiącu na dodatkowe 20 wirtuali.

Serniki i makowce

Oprócz pierników, do typowych grudniowych, bożonarodzeniowych ciast zaliczamy oczywiście serniki i makowce. Te klasyczne polskie wypieki również zostaną przez nas docenione wirtualowym bonusem.
Wszystkich czytelników z serca zachęcamy do przygotowanie własnej masy serowej czy makowej. Dodatkowe godziny przeznaczone na te czynności z pewnością znajdą uznanie u waszych domowników!

Sałatki warstwowe

W święta nie żyjemy jednak samymi słodyczami! W ostatnich latach nasze stoły świąteczne i sylwestrowe podbiły sałatki warstwowe. Szynka, ser, kurczak, papryka i tak dalej i tak dalej! Któż z nas nie lubi włożyć sobie na talerzyk górki sałatki i rozkoszować się klasycznymi smakami!

Jednak my zachęcamy do różnych kombinacji. Odznaczymy dodatkowymi 20 wirtualami wasze przepisy na sałatki warstwowe. Warunkiem będzie użycie minimum 5 składników do stworzenia 5 widocznych warstw. Nie wliczamy do nich majonezu, jogurtu i śmietany.

Schab faszerowany

Mamy już ciasta, mamy sałatki – pora na coś jeszcze bardziej konkretnego. A więc – pieczyste! W tym roku zachęcamy do przygotowania pieczeni ze schabu. Nafaszeruje go wybranym przez was składnikiem – mogą to być śliwki lub morele – ten sprawdzony dodatek na pewno zda egzamin na świątecznym stole.

Dwa z nich powinny przedstawiać etapy przygotowania, trzecie - gotowe danie. Warunkiem przyznania punktów jest także estetyczny wygląd potrawy. Dodatkowe wirtuale otrzymacie od nas za powyższe potrawy tylko wówczas, jeśli wasze danie będą miały odpowiednią, bożonarodzeniową oprawę wizualną.

Wirtuale dodaje moderatorka, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli wasz przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na waszym koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktujcie się z moderatorkami (wyślijcie wiadomość do misia5).

Kategoria promowana trwa od 1 do 31 grudnia