Maj to miesiąc, w którym przyroda rozkwita, dzień staje się dłuższy, a my mamy ochotę na większą aktywność na świeżym powietrzu. To też czas grillowania i przygotowywanie potraw z sezonowych warzyw i owoców. W tym miesiącu do kategorii promowanej zaliczymy wypieki z rabarbarem, dania wytrawne z botwinką, potrawy ze szparagami oraz warzywa na grilla w rozmaitych kombinacjach.
Do kategorii promowanej w maju zaliczamy:
Wypieki z rabarbarem
Pamiętaj, że w kategorii promowanej nagradzane są przepisy, w których znajdą się minimum 4 składniki! Nie używamy gotowych mieszanek na ciasto, wszystkie przepisy muszą być wykonane samodzielnie. Nie przyznajemy punktów za kompot, dżem czy syrop z rabarbaru. Do wypieków drożdżowych można używać drożdży suchych i świeżych.
Sprawdź, czym zastąpić drożdże, jeśli w danym momencie nie masz ich pod ręką.
Dania wytrawne z botwinką
fot. Adobe Stock
Potrawy ze szparagami
fot. Adobe Stock
Warzywa na grilla
fot. Adobe Stock
Zaprezentuj swój autorski pomysł na marynatę, w której obtoczysz dowolne warzywa. Nie dostaniesz dodatkowych punktów, jeśli przepis będzie składał się ze zbyt małej ilości dodatków. Warzywa mogą być faszerowane samodzielnie zrobionymi pastami, masłem, kaszą i innymi pomysłowymi dodatkami. Zadbaj, żeby twój talerz był estetyczny, a jeśli użyjesz dekoracji, niech będzie ona zdatna do spożycia.
Zobacz, które warzywa na grilla sprawdzą się najlepiej!
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktuj się z moderatorkami (wyślij wiadomość do misia5 lub zbysiowa).
Pamiętaj! Przepis, który dodajesz do kategorii promowanej powinien zawierać przynajmniej 3 zdjęcia, w tym dwa z etapów przygotowywania potrawy. Punkty za kategorię promowaną nie otrzymują przepisy uznane przez redakcję lub moderatorki za zbyt proste, wyglądające nieestetycznie oraz posiadające mniej niż 3 zdjęcia.
Do kategorii promowanej w maju zaliczamy:
Wypieki z rabarbarem
- tarty galette,
- tarty tradycyjne,
- ciasta drożdżowe, drożdżówki,
- ciasta jogurtowe, ucierane, kruche,
- babeczki z rabarbarem,
- crumble z rabarbarem.
fot. Adobe Stock
Pamiętaj, że w kategorii promowanej nagradzane są przepisy, w których znajdą się minimum 4 składniki! Nie używamy gotowych mieszanek na ciasto, wszystkie przepisy muszą być wykonane samodzielnie. Nie przyznajemy punktów za kompot, dżem czy syrop z rabarbaru. Do wypieków drożdżowych można używać drożdży suchych i świeżych.
Sprawdź, czym zastąpić drożdże, jeśli w danym momencie nie masz ich pod ręką.
Dania wytrawne z botwinką
- tarty,
- kaszotto,
- burgery, kotlety, placki,
- zapiekanki,
- gołąbki w liściach botwiny.
fot. Adobe Stock
Potrawy ze szparagami
- roladki mięsne nadziewane szparagami,
- pizze,
- tarty,
- risotto,
- makarony.
fot. Adobe Stock
Warzywa na grilla
- warzywa w formie szaszłyków,
- warzywa faszerowane.
fot. Adobe Stock
Zaprezentuj swój autorski pomysł na marynatę, w której obtoczysz dowolne warzywa. Nie dostaniesz dodatkowych punktów, jeśli przepis będzie składał się ze zbyt małej ilości dodatków. Warzywa mogą być faszerowane samodzielnie zrobionymi pastami, masłem, kaszą i innymi pomysłowymi dodatkami. Zadbaj, żeby twój talerz był estetyczny, a jeśli użyjesz dekoracji, niech będzie ona zdatna do spożycia.
Zobacz, które warzywa na grilla sprawdzą się najlepiej!
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktuj się z moderatorkami (wyślij wiadomość do misia5 lub zbysiowa).
Pamiętaj! Przepis, który dodajesz do kategorii promowanej powinien zawierać przynajmniej 3 zdjęcia, w tym dwa z etapów przygotowywania potrawy. Punkty za kategorię promowaną nie otrzymują przepisy uznane przez redakcję lub moderatorki za zbyt proste, wyglądające nieestetycznie oraz posiadające mniej niż 3 zdjęcia.