Lubimy nowości w kuchni i dlatego na nasze stoły trafiają coraz to nowsze potrawy. Również w czasie wiosennego grillowania sięgamy po produkty, które dostarczają nam nowych doznań smakowych. Poza tradycyjną kiełbaską czy karkówką z grilla, coraz częściej serwujemy ryby, sery, a także warzywa i owoce.
Jeśli stawiamy na warzywa na grilla, zdecydujmy się na te sezonowe i świeże - są one znacznie zdrowsze i tańsze! Kolorowe smakołyki wykorzystaj do zrobienia szaszłyków lub wrzuć je na ruszt samodzielnie.
Warzywa na grilla – które wybrać?
Które warzywa wykorzystać, by cieszyć się pysznym posiłkiem pod chmurką? Wybór jest naprawdę duży, bo grillować możemy praktycznie wszystko! My wybraliśmy te warzywa, które z grilla smakują najlepiej.
Najczęściej na grilla wybieramy:
- cukinię,
- bakłażana,
- kukurydzę,
- cebulę,
- paprykę,
- ziemniaki.
Warzywa przed wrzuceniem na ruszt należy dokładnie umyć i pokroić w plastry lub mniejsze kawałki. Można grillować je bez doprawiania, obsypać ulubionymi przyprawami lub zrobić marynatę. Najprostsza marynata, idealna do wszystkich warzyw, to oliwa, sól i pieprz – wysmarowane taką mieszanką warzywa smakują wyśmienicie!
Zobacz jak łatwo przygotujesz warzywne szaszłyki na grilla.
Do mniej popularnych warzyw, ale coraz częściej pojawiających się na grillu, zaliczamy:
- pieczarki portobello,
- boczniaki,
- brokuły,
- szparagi,
- marchew,
- cykorię,
- fenkuł,
- pora,
- kapustę,
- buraki.
Pomysłów na przygotowanie warzyw z grilla, również tych mniej popularnych, jest mnóstwo. Warto spróbować pieczarki faszerowane z grilla posypane ulubionym serem, szparagi z grilla, które należy trzymać na ruszcie tylko kilka minut, aby pozostały chrupiące i jędrne. Wyśmienitym pomysłem jest czerwona kapusta z grilla z sosem z buraczków, czy nadziewane kaszą, serem feta i boczkiem grillowane buraki.
Grillowane warzywa – z czym podawać?
Warzywa zrobione na ruszcie bardzo dobrze smakują podawane samodzielnie. Mogą być także serwowane z całą masą pysznych dodatków, stanowiąc sycące i pełnowartościowe danie.
Warzywa możemy podawać klasycznie z mięsem – tutaj propozycji jest bez końca. Szaszłyki drobiowe, karkówka, skrzydełka, kaszanka z cebulą i jabłkiem, czy kotlety mielone z papryką, to tylko kilka możliwości.
Coraz częściej na ruszcie pojawia się ryba, która natarta gruboziarnistą solą i skropiona sokiem z cytryny pobudza kubki smakowe. Najczęściej podczas biesiad pod gołym niebem na grillach króluje aromatyczny pstrąg, jednak warto sięgnąć także po inne ryby, jak makrela, dorada, czy łosoś.
Dodatkiem do warzyw z grilla może być także samodzielnie zrobiony czosnkowo-ziołowy chlebek, a także grillowany ser halloumi, który świetnie smakuje podany z miętą i skropiony cytryną.
Nie zapominajmy także o świeżych ziołach, które położone na warzywach podczas grillowania, uwolnią swoje olejki eteryczne prosto do dania.
Które zioła sprawdzą się najlepiej?
- oregano,
- tymianek,
- cząber,
- czosnek niedźwiedzi,
- bazylia,
- rozmaryn.
Sezon grillowy to wspaniały czas biesiady pod chmurką. Wykorzystaj go na odkrywanie nowych smaków i przyrządzanie oryginalnych potraw. Jeśli potrzebujesz więcej inspiracji, sięgnij po nasze przepisy na dania z grilla i korzystaj z nowych pomysłów.
weronikaS