Kategoria promowana - maj

Maj to sezon na szparagi, rabarbar, czy botwinkę. Sprawdź jakie przepisy warto dodawać, aby otrzymać 20 dodatkowych punktów, które możesz wymienić na nagrody z katalogu Gotujmy z Nagrodami.

WPROWADZENIE

Maj to sezon na szparagi, rabarbar, czy botwinkę. Sprawdź jakie przepisy warto dodawać, aby otrzymać 20 dodatkowych punktów, które możesz wymienić na nagrody z katalogu Gotujmy z Nagrodami.
Maj to miesiąc, w którym przyroda rozkwita, dzień staje się dłuższy, a my mamy ochotę na większą aktywność na świeżym powietrzu. To też czas grillowania i przygotowywanie potraw z sezonowych warzyw i owoców. W tym miesiącu do kategorii promowanej zaliczymy wypieki z rabarbarem, dania wytrawne z botwinką, potrawy ze szparagami oraz warzywa na grilla w rozmaitych kombinacjach.

Do kategorii promowanej w maju zaliczamy:

Wypieki z rabarbarem
  • tarty galette,
  • tarty tradycyjne,
  • ciasta drożdżowe, drożdżówki,
  • ciasta jogurtowe, ucierane, kruche,
  • babeczki z rabarbarem,
  • crumble z rabarbarem.

galette z rabarbarem kruche ciasto z rabarbarem
fot. Adobe Stock

Pamiętaj, że w kategorii promowanej nagradzane są przepisy, w których znajdą się minimum 4 składniki! Nie używamy gotowych mieszanek na ciasto, wszystkie przepisy muszą być wykonane samodzielnie. Nie przyznajemy punktów za kompot, dżem czy syrop z rabarbaru. Do wypieków drożdżowych można używać drożdży suchych i świeżych.

Sprawdź, czym zastąpić drożdże, jeśli w danym momencie nie masz ich pod ręką.

Dania wytrawne z botwinką
  • tarty,
  • kaszotto,
  • burgery, kotlety, placki,
  • zapiekanki,
  • gołąbki w liściach botwiny.
Dodatkowe punkty nie zostaną przyznane za zupy z wykorzystaniem botwinki oraz sałatki. Moderatorki nie przyznają punktów przepisom uznanym za zbyt proste.

makaron z botwinką burgery z botwinką
fot. Adobe Stock
 

Potrawy ze szparagami
  • roladki mięsne nadziewane szparagami,
  • pizze,
  • tarty,
  • risotto,
  • makarony.
Szparagi użyte do przepisu mogą być białe, zielone, jak i fioletowe. Punkty nie będą przyznawane za sałatki lub szparagi podane wyłącznie z sosem.


pizza ze szparagami risotto ze szparagami
fot. Adobe Stock
 

Warzywa na grilla
  • warzywa w formie szaszłyków,
  • warzywa faszerowane.

grillowane warzywa grillowana cukinia
fot. Adobe Stock


Zaprezentuj swój autorski pomysł na marynatę, w której obtoczysz dowolne warzywa. Nie dostaniesz dodatkowych punktów, jeśli przepis będzie składał się ze zbyt małej ilości dodatków. Warzywa mogą być faszerowane samodzielnie zrobionymi pastami, masłem, kaszą i innymi pomysłowymi dodatkami. Zadbaj, żeby twój talerz był estetyczny, a jeśli użyjesz dekoracji, niech będzie ona zdatna do spożycia.

Zobacz, które warzywa na grilla sprawdzą się najlepiej!
 
 
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktuj się z moderatorkami (wyślij wiadomość do misia5 lub zbysiowa).

Pamiętaj! Przepis, który dodajesz do kategorii promowanej powinien zawierać przynajmniej 3 zdjęcia, w tym dwa z etapów przygotowywania potrawy. Punkty za kategorię promowaną nie otrzymują przepisy uznane przez redakcję lub moderatorki za zbyt proste, wyglądające nieestetycznie oraz posiadające mniej niż 3 zdjęcia. 

Kategoria promowana trwa od 1 do 31 maja

dodaj przepis