Nadchodzi wiosna, za oknem robi się coraz cieplej i przyroda powoli budzi się do życia. To czas na zmianę nawyków żywieniowych i zamianę sytych, ciężkich zimowych dań na nieco lżejsze, wiosenne wersje wzbogacone pierwszymi nowalijkami.
W tym miesiącu stawiamy na dania z soczewicą i ciecierzycą, bezglutenowe wypieki oraz pasztety warzywne, które pomogą przejść organizmowi z trybu zimowego gromadzenia na wiosenną lekkość.
Poniżej znajdziecie kategorie dań, za które w tym miesiącu otrzymacie dodatkowe punkty.
Za jeden przepis dodany w kategorii promowanej otrzymacie aż 20 dodatkowych wirtuali, które możecie wymienić na nagrody z Katalogu Gotujmy z Nagrodami, stale wzbogacanym nowymi produktami.
Pierogi z soczewicą, kotleciki z ciecierzycy zwane na całym świecie falafelami, paszteciki z soczewicą posypane sezamem, czy wreszcie pasty z ciecierzycy, a więc hummus – lista kombinacji i dań na bazie tych zaledwie dwóch składników jest bardzo długa.
Warunkiem otrzymania przez was dodatkowych wirtuali za przepis z daniem z soczewicą i ciecierzycą w roli głównej jest nieużywanie gotowych puszkowanych półproduktów i innych gotowców ze słoików. Pokażcie nam etap gotowania strączków w waszych domach.
Do kategorii promowanej nie zaliczymy również zup z dodatkiem soczewicy i ciecierzycy. Zamiast nich przygotujcie drugie dania lub przekąski.
Na rynku dostępnych jest wiele mąk i produktów bezglutenowych, dzięki którym wypieki z powodzeniem dorównają tym, upieczonym na mące
pszennej.
W tym miesiącu nagrodzimy 20 wirtualami przepisy na muffinki, ciasta, torty, ciasteczka, słodkie drożdżówki i inne słodkości, które nie zawierają glutenu.
Pamiętacie, aby nie korzystać w przepisach z gotowych mieszanek na ciasta – dopuszczalne są tylko mieszanki bezglutenowej mąki.
Cukinia, marchew, pietruszka? Wykorzystajcie bogactwo warzyw, dzięki którym zrobicie przepyszny warzywny pasztet. Będzie on wspaniałym dodatkiem na kanapkę, ale zasmakuje także zjedzony samodzielnie z chrzanem lub ćwikłą.
Pamiętajcie, że przepis, który chcecie dodać do kategorii promowanej powinien zawierać przynajmniej 3 zdjęcia. Dwa z nich powinny przedstawiać etapy przygotowania. Do kategorii promowanej nie zaliczymy przepisów uznanych przez moderatorkę za zbyt proste lub o mało estetycznym
wyglądzie.
Zwróćcie uwagę na estetykę dania - pamiętajcie, że jemy także oczami! Moderatorka może nie przyznać dodatkowych punktów ze względu na nieestetyczny wygląd dania.
Wirtuale dodaje moderatorka, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli wasz przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na waszym koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktujcie się z moderatorkami (wyślij wiadomość do misia5).
Kategoria promowana trwa od 7 do 31 marca
W tym miesiącu stawiamy na dania z soczewicą i ciecierzycą, bezglutenowe wypieki oraz pasztety warzywne, które pomogą przejść organizmowi z trybu zimowego gromadzenia na wiosenną lekkość.
Poniżej znajdziecie kategorie dań, za które w tym miesiącu otrzymacie dodatkowe punkty.
Za jeden przepis dodany w kategorii promowanej otrzymacie aż 20 dodatkowych wirtuali, które możecie wymienić na nagrody z Katalogu Gotujmy z Nagrodami, stale wzbogacanym nowymi produktami.
Dania z soczewicą i ciecierzycą
Warzywa strączkowe szturmem podbijają podniebienia Polaków. Gustują w nich nie tylko weganie, ale także i ci, którzy raz na jakiś czas chcą po prostu odpocząć od oklepanego mięsa.Pierogi z soczewicą, kotleciki z ciecierzycy zwane na całym świecie falafelami, paszteciki z soczewicą posypane sezamem, czy wreszcie pasty z ciecierzycy, a więc hummus – lista kombinacji i dań na bazie tych zaledwie dwóch składników jest bardzo długa.
Warunkiem otrzymania przez was dodatkowych wirtuali za przepis z daniem z soczewicą i ciecierzycą w roli głównej jest nieużywanie gotowych puszkowanych półproduktów i innych gotowców ze słoików. Pokażcie nam etap gotowania strączków w waszych domach.
Do kategorii promowanej nie zaliczymy również zup z dodatkiem soczewicy i ciecierzycy. Zamiast nich przygotujcie drugie dania lub przekąski.
Bezglutenowe słodkie wypieki
W dzisiejszych czasach wielu ludzi wyklucza ze swojej diety gluten – dlatego też wypieki bezglutenowe zyskują coraz większej popularność.Na rynku dostępnych jest wiele mąk i produktów bezglutenowych, dzięki którym wypieki z powodzeniem dorównają tym, upieczonym na mące
pszennej.
W tym miesiącu nagrodzimy 20 wirtualami przepisy na muffinki, ciasta, torty, ciasteczka, słodkie drożdżówki i inne słodkości, które nie zawierają glutenu.
Pamiętacie, aby nie korzystać w przepisach z gotowych mieszanek na ciasta – dopuszczalne są tylko mieszanki bezglutenowej mąki.
Pasztet warzywny
Podzielcie się z nami przepisem na pasztet warzywny. Możecie wykorzystać do jego zrobienia różnego rodzaju kasze – jaglaną, gryczaną, komosę ryżową, a także strączki, czyli ciecierzycę, fasolę, groch i inne.Cukinia, marchew, pietruszka? Wykorzystajcie bogactwo warzyw, dzięki którym zrobicie przepyszny warzywny pasztet. Będzie on wspaniałym dodatkiem na kanapkę, ale zasmakuje także zjedzony samodzielnie z chrzanem lub ćwikłą.
Pamiętajcie, że przepis, który chcecie dodać do kategorii promowanej powinien zawierać przynajmniej 3 zdjęcia. Dwa z nich powinny przedstawiać etapy przygotowania. Do kategorii promowanej nie zaliczymy przepisów uznanych przez moderatorkę za zbyt proste lub o mało estetycznym
wyglądzie.
Zwróćcie uwagę na estetykę dania - pamiętajcie, że jemy także oczami! Moderatorka może nie przyznać dodatkowych punktów ze względu na nieestetyczny wygląd dania.
Wirtuale dodaje moderatorka, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli wasz przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na waszym koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktujcie się z moderatorkami (wyślij wiadomość do misia5).
Kategoria promowana trwa od 7 do 31 marca