Od 1 do 30 września dodatkowo promujemy - 20 wirtualami - przepisy z orzechami włoskimi i laskowymi, burakami, grzybami, jabłkami, winogronami, aronią, pigwą, papryką oraz kapustą (włoską, białą i czerwoną)
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktuj się z moderatorkami (wyślij wiadomość do misia5 lub zbysiowa).
ORZECHY LASKOWE
Bogate w potas oraz wapń orzechy znakomicie sprawdzają się w domowych słodkościach: tartach, babeczkach, rogalikach czy plackach, jednak spektrum ich zastosowania jest znacznie szersze! Co powiecie na mięso faszerowane orzechami laskowymi lub rybę w orzechowej panierce?
UWAGA! Przepisy, w których orzechy stanowią jedynie element dekoracyjny potrawy (są posypką na cieście itp.) nie będą zaliczane do kategorii promowanej.
BURAKI
Barszcz ukraiński to jedna z tych potraw, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Jednak buraki mają ogromny potencjał: można z nich przygotować wegetariańskie kotlety, aksamitny hummus, a dla łasuchów nawet ciasto czekoladowe... z burakami. W każdej postaci smakują wyśmienicie!
UWAGA! Do kategorii promowanej nie będą zaliczane przepisy na przetwory oraz napoje z dodatkiem buraków.
ORZECHY WŁOSKIE
Ze względu na właściwości orzechów, warto uwzględniać je w codziennej diecie. Znakomicie komponują się w sałatkach, wspaniale smakują z różnego rodzaju serami, a penne z sosem orzechowym nie ma sobie równych! Nie sposób nie wspomnieć o słodkościach z orzechami włoskimi! W jakich potrawach lubicie je najbardziej?
UWAGA! Przepisy, w których orzechy stanowią jedynie element dekoracyjny potrawy (są posypką na cieście itp.) nie będą zaliczane do kategorii promowanej.
GRZYBY LEŚNE
Czy może być coś lepszego niż domowa zupa grzybowa? Aromatyczne risotto z borowikami, jajecznica z kurkami, wytrawna tarta, leśne grzyby zapiekane w cieście francuskim... spośród tylu możliwości nie sposób wybrać tę najsmaczniejszą. Jaki jest wasz ulubiony przepis z grzybami w roli głównej?
UWAGA! Do kategorii promowanej nie będą zaliczane przepisy na przetwory z grzybów oraz przepisy z pieczarkami i boczniakami.
JABŁKA
Zgodnie z angielskim powiedzeniem wystarczy jedno jabłko dziennie, aby zachować zdrowie. Słodkie i soczyste, doskonale smakują zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Szarlotka to klasyk kuchni polskiej, tak samo jak wątróbka z jabłkami czy racuchy. A co powiecie na grillowane jabłka z serem pleśniowym lub polędwiczki z cydrem i karmelizowanymi jabłkami?
UWAGA! Do kategorii promowanej nie będą zaliczane przepisy na przetwory oraz musy, kisiele i galaretki z jabłek. Do kategorii promowanej będą zaliczane jedynie napoje alkoholowe.
WINOGRONA
Choć pierwsze, co mogą przywodzić na myśl to wino, te drobne owoce można wykorzystywać w kuchni na wiele różnych sposobów - i wcale nie chodzi o słodkości! Pieczeń z indyka w winogronach lub filet z glazurowanymi winogronami - brzmi kusząco, prawda?
UWAGA! Do kategorii promowanej nie będą zaliczane przepisy na przetwory oraz musy, kisiele i galaretki z winogron. Do kategorii promowanej będą zaliczane jedynie napoje alkoholowe.
ARONIA
Niewielkie owoce o charakterystycznym, cierpkim i kwaśnym smaku doskonale spisują się w kuchni! Nie tylko w postaci soku na zimę lub nalewki, z którymi najczęściej są kojarzone. Kaczka z aronią podana z kopytkami smakuje wybornie, a aroniowa szarlotka z pewnością skradnie serca wszystkich łasuchów!
UWAGA! Do kategorii promowanej nie będą zaliczane przepisy na przetwory oraz musy, kisiele i galaretki z aronii. Do kategorii promowanej będą zaliczane jedynie napoje alkoholowe.
PIGWA
Kojarzona przede wszystkim z przetworami: dżemami, konfiturami, kompotami, sokami pigwa znakomicie sprawdza się również w słodkich wypiekach oraz... daniach wytrawnych! Polędwiczki podane w towarzystwie pigwy gotowanej z dodatkiem wina i miodu smakują wyjątkowo. Lubicie pigwę w takiej wersji?
KAPUSTA CZERWONA
Można z niej przygotować znakomite surówki, sałatki, podawać na ciepło - w każdej wersji smakuje rewelacyjnie! Z czerwonej kapusty można przygotować także znakomite gołąbki na ostro lub wyjątkową kremową zupę. W jakiej formie najczęściej pojawia się na waszych stołach?
UWAGA! Do kategorii promowanej nie będą zaliczane przepisy na przetwory z kapusty czerwonej.
KAPUSTA BIAŁA
Wiedzieliście, że z białej kapusty można przygotować znakomite kluseczki a nawet... racuchy? Ten wdzięczny składnik można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów - dodać do zapiekanki, przygotować wyśmienitą zupę, surówkę lub podsmażyć ze słoniną.
UWAGA! Do kategorii promowanej nie będą zaliczane przepisy na przetwory z białej kapusty.
PAPRYKA
Gotowanie, duszenie, grillowanie, pieczenie - papryka daje bardzo wiele możliwości kulinarnych! Domowa paprykowa pasta nie ma sobie równych, faszerując ją można w kilka chwil otrzymać zdrowy i sycący posiłek; znakomity składnik dań jednogarnkowych!
UWAGA! Do kategorii promowanej nie będą zaliczane przepisy na przetwory z papryki.
KAPUSTA WŁOSKA
Sprawdzi się w surówkach, sałatkach, zupach, kotletach warzywnych. Można zawijać w nią polędwiczki wraz z warzywami, tworząc tym samym wykwintne danie obiadowe dla całej rodziny. Jak najczęściej przygotowujecie kapustę włoską?
UWAGA! Do kategorii promowanej nie będą zaliczane przepisy na przetwory z kapusty włoskiej.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktuj się z moderatorkami (wyślij wiadomość do misia5 lub zbysiowa).
ORZECHY LASKOWE
Bogate w potas oraz wapń orzechy znakomicie sprawdzają się w domowych słodkościach: tartach, babeczkach, rogalikach czy plackach, jednak spektrum ich zastosowania jest znacznie szersze! Co powiecie na mięso faszerowane orzechami laskowymi lub rybę w orzechowej panierce?
UWAGA! Przepisy, w których orzechy stanowią jedynie element dekoracyjny potrawy (są posypką na cieście itp.) nie będą zaliczane do kategorii promowanej.
BURAKI
Barszcz ukraiński to jedna z tych potraw, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Jednak buraki mają ogromny potencjał: można z nich przygotować wegetariańskie kotlety, aksamitny hummus, a dla łasuchów nawet ciasto czekoladowe... z burakami. W każdej postaci smakują wyśmienicie!
UWAGA! Do kategorii promowanej nie będą zaliczane przepisy na przetwory oraz napoje z dodatkiem buraków.
ORZECHY WŁOSKIE
Ze względu na właściwości orzechów, warto uwzględniać je w codziennej diecie. Znakomicie komponują się w sałatkach, wspaniale smakują z różnego rodzaju serami, a penne z sosem orzechowym nie ma sobie równych! Nie sposób nie wspomnieć o słodkościach z orzechami włoskimi! W jakich potrawach lubicie je najbardziej?
UWAGA! Przepisy, w których orzechy stanowią jedynie element dekoracyjny potrawy (są posypką na cieście itp.) nie będą zaliczane do kategorii promowanej.
GRZYBY LEŚNE
Czy może być coś lepszego niż domowa zupa grzybowa? Aromatyczne risotto z borowikami, jajecznica z kurkami, wytrawna tarta, leśne grzyby zapiekane w cieście francuskim... spośród tylu możliwości nie sposób wybrać tę najsmaczniejszą. Jaki jest wasz ulubiony przepis z grzybami w roli głównej?
UWAGA! Do kategorii promowanej nie będą zaliczane przepisy na przetwory z grzybów oraz przepisy z pieczarkami i boczniakami.
JABŁKA
Zgodnie z angielskim powiedzeniem wystarczy jedno jabłko dziennie, aby zachować zdrowie. Słodkie i soczyste, doskonale smakują zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Szarlotka to klasyk kuchni polskiej, tak samo jak wątróbka z jabłkami czy racuchy. A co powiecie na grillowane jabłka z serem pleśniowym lub polędwiczki z cydrem i karmelizowanymi jabłkami?
UWAGA! Do kategorii promowanej nie będą zaliczane przepisy na przetwory oraz musy, kisiele i galaretki z jabłek. Do kategorii promowanej będą zaliczane jedynie napoje alkoholowe.
WINOGRONA
Choć pierwsze, co mogą przywodzić na myśl to wino, te drobne owoce można wykorzystywać w kuchni na wiele różnych sposobów - i wcale nie chodzi o słodkości! Pieczeń z indyka w winogronach lub filet z glazurowanymi winogronami - brzmi kusząco, prawda?
UWAGA! Do kategorii promowanej nie będą zaliczane przepisy na przetwory oraz musy, kisiele i galaretki z winogron. Do kategorii promowanej będą zaliczane jedynie napoje alkoholowe.
ARONIA
Niewielkie owoce o charakterystycznym, cierpkim i kwaśnym smaku doskonale spisują się w kuchni! Nie tylko w postaci soku na zimę lub nalewki, z którymi najczęściej są kojarzone. Kaczka z aronią podana z kopytkami smakuje wybornie, a aroniowa szarlotka z pewnością skradnie serca wszystkich łasuchów!
UWAGA! Do kategorii promowanej nie będą zaliczane przepisy na przetwory oraz musy, kisiele i galaretki z aronii. Do kategorii promowanej będą zaliczane jedynie napoje alkoholowe.
PIGWA
Kojarzona przede wszystkim z przetworami: dżemami, konfiturami, kompotami, sokami pigwa znakomicie sprawdza się również w słodkich wypiekach oraz... daniach wytrawnych! Polędwiczki podane w towarzystwie pigwy gotowanej z dodatkiem wina i miodu smakują wyjątkowo. Lubicie pigwę w takiej wersji?
KAPUSTA CZERWONA
Można z niej przygotować znakomite surówki, sałatki, podawać na ciepło - w każdej wersji smakuje rewelacyjnie! Z czerwonej kapusty można przygotować także znakomite gołąbki na ostro lub wyjątkową kremową zupę. W jakiej formie najczęściej pojawia się na waszych stołach?
UWAGA! Do kategorii promowanej nie będą zaliczane przepisy na przetwory z kapusty czerwonej.
KAPUSTA BIAŁA
Wiedzieliście, że z białej kapusty można przygotować znakomite kluseczki a nawet... racuchy? Ten wdzięczny składnik można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów - dodać do zapiekanki, przygotować wyśmienitą zupę, surówkę lub podsmażyć ze słoniną.
UWAGA! Do kategorii promowanej nie będą zaliczane przepisy na przetwory z białej kapusty.
PAPRYKA
Gotowanie, duszenie, grillowanie, pieczenie - papryka daje bardzo wiele możliwości kulinarnych! Domowa paprykowa pasta nie ma sobie równych, faszerując ją można w kilka chwil otrzymać zdrowy i sycący posiłek; znakomity składnik dań jednogarnkowych!
UWAGA! Do kategorii promowanej nie będą zaliczane przepisy na przetwory z papryki.
KAPUSTA WŁOSKA
Sprawdzi się w surówkach, sałatkach, zupach, kotletach warzywnych. Można zawijać w nią polędwiczki wraz z warzywami, tworząc tym samym wykwintne danie obiadowe dla całej rodziny. Jak najczęściej przygotowujecie kapustę włoską?
UWAGA! Do kategorii promowanej nie będą zaliczane przepisy na przetwory z kapusty włoskiej.
UWAGA!
- Promujemy przepisy, które zostały przygotowane wyłącznie ze świeżych produktów
- Promowane składniki muszą stanowić istotny element przygotowywanej potrawy; proste przepisy, np. zasmażane buraczki nie będą zaliczane do kategorii promowanej
Kategoria promowana obowiązuje od 1 do 30 września.
-AGULINA-
madzik323
Justi2401
katarzynka455
madzik323
W tekście w adnotacji Uwaga jest napisane że pieczarki nie będą zaliczane tak jak i boczniaki. Sama też szukałam bo byłam ciekawa :)
redakcja
madzik323 napisał(a):