Za jakie przepisy otrzymasz dodatkowe punkty?
- dania z grzybami
Pamiętaj, że przepis dodany do kategorii promowanej musi posiadać minimum 3 zdjęcia - 2 zdjęcia z etapów przygotowania i 1 przedstawiające gotowe danie. Warunkiem przyznania punktów jest także estetyczny wygląd potrawy.
Dodatkowe punkty w kategorii promowanej przyznamy przepisom na dania z grzybami leśnymi. Dodatkowych punktów nie przyznamy np. przepisom na dania z pieczarkami czy boczniakami. Pamiętaj, by użyć grzybów świeżych (nie: mrożonych czy suszonych). Czekamy na przepisy na dania obiadowe - gulasze, tarty, zupy itp.
- pierogi wegetariańskie
Punkty przyznamy wszystkim przepisom na pierogi z wegetariańskim farszem. Promujemy te przepisy, których farsz stanowią minimum 3 składniki (nie licząc przypraw).
Aby otrzymać punkty zadbaj o to, by mięso nie znalazło się także w dodatkach (z promowania wykluczamy dania podane np. z cebulką i skwarkami. Pamiętaj, że ryby to też mięso.
- ciasta z owocami sezonowymi
We wrześniu dodatkowe 20 wirtuali otrzymają przepisy na ciasta z owocami sezonowymi. Warunkiem przyznania kategorii promowanej jest użycie świeżych owoców. Nie promujemy przepisów z wykorzystaniem gotowych mieszanek do ciast.
Moderatorzy mogą nie przyznać punktów za przepisy jednogłośnie uznane za zbyt proste.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktuj się z moderatorkami (wyślij wiadomość do misia5 lub zbysiowa).
madzik323
redakcja
Witaj,
głównie chodzi nam o rodzime owoce, na które aktualnie jest sezon. Dlatego np. nie promujemy ciast z bananami, ale z jeżynami już tak. Jeśli mowa o truskawkach, to możemy uznać, że - ponieważ niektóre odmiany mogą być zbierane do pierwszych przymrozków - będziemy je jeszcze promować. Warto jednak zainteresować się też takimi, których jeszcze na początku wakacji nie było, a teraz jest wysyp :)
madzik323
Dziękuję za szybką i wyczerpującą odpowiedź. Tak też myślałam, ale zawsze lepiej się upewnić. Zaraz biorę się za robienie ciasta ze śliwkami:)
redakcja
Ag.Zetka
redakcja