Umawiasz się na spotkanie biznesowe czy towarzyskie w kawiarni. Ile razy słyszałaś, że może „pójdziemy na kawę”? Czy wiesz, którą wybrać i co tak naprawdę kryje się za włoskimi nazwami?
Mała czarna
Pijemy ją, by pobudzić się, dzięki zawartej w niej kofeinie. Typowa „mała czarna” jest chyba najczęściej parzoną kawą. Równie popularne jest latte czy frappe. To jednak nie wszystkie rodzaje kawy serwowane w kawiarniach...
Oto kilka naszych propozycji:
• macchiato – jest to espresso, które podaje się w niewielkich filiżankach. Do tej kawy dodaje się spienione (zimne lub gorące) mleko
• espresso – mocny, wyrazisty smak zawarty w niewielkiej filiżance. Napój ten wykonuje się z niewielkiej ilości zmielonej kawy z dodatkiem wody przepływającej pod dużym ciśnieniem
• latte – to połączenie espresso i ogrzewanego na parze mleka
• latte macchiato – powstaje z dodania espresso do szklanki spienionego mleka. Espresso wlewa się do szklanki po uprzednim umieszczeniu w niej mleka
• Caffe freddo – osłodzone espresso, zmrożone
• Caffe corretto – espresso z dodatkiem niewielkiej ilości alkoholu
• Cappuccino – w niewielkiej filiżance znajduje się espresso, a na nim gruba warstwa ogrzanego na parze mleka. Całość dopełnia jeszcze niewielka ilość kakao na wierzchu. To delikatna, mleczna kawa, którą Włosi najczęściej piją przed południem.
• Ristretto – coś specjalnego dla entuzjastów mocnego, wyrafinowanego smaku. Ta kawa, to bardzo mocne espresso przygotowywane przy użyciu niewielkiej ilości wody.
• Affogato – kawa i lody? Jak najbardziej! Taki przysmak można podawać również na deser. Jak przyrządza się affogato? Do filiżanki należy włożyć gałkę lodów, skropić likierem i zalać espresso. Wybór kaw w kawiarniach jest olbrzymi.
W upalne dni popularnością cieszą się tzw. kawy smakowe z dodatkiem lodów lub bitej śmietany, jak np. latte.
Herbatka
Oprócz kaw bardzo chętnie podczas towarzyskich spotkań sięgamy po herbaty. Jednak zamiast tradycyjnej czarnej, warto wybrać taką, której na co dzień nie pijemy. Może to być jedna z odmian zielonej herbaty, a może wyrazista czerwona?
Polecamy wszelkie owocowe herbatki, jak również te, których smakiem będziesz delektować się bardzo długo. Przykłady? Proszę bardzo – jaśminowa, z dzikiej róży, konfitura rosyjska, herbatka cynamonowa, żurawinowa, waniliowa... Wybór jest naprawdę ogromny i tylko od Ciebie zależy co umili chwile w gronie najbliższych lub biznesowe spotkanie.
Mała czarna
Pijemy ją, by pobudzić się, dzięki zawartej w niej kofeinie. Typowa „mała czarna” jest chyba najczęściej parzoną kawą. Równie popularne jest latte czy frappe. To jednak nie wszystkie rodzaje kawy serwowane w kawiarniach...
Oto kilka naszych propozycji:
• macchiato – jest to espresso, które podaje się w niewielkich filiżankach. Do tej kawy dodaje się spienione (zimne lub gorące) mleko
• espresso – mocny, wyrazisty smak zawarty w niewielkiej filiżance. Napój ten wykonuje się z niewielkiej ilości zmielonej kawy z dodatkiem wody przepływającej pod dużym ciśnieniem
• latte – to połączenie espresso i ogrzewanego na parze mleka
• latte macchiato – powstaje z dodania espresso do szklanki spienionego mleka. Espresso wlewa się do szklanki po uprzednim umieszczeniu w niej mleka
• Caffe freddo – osłodzone espresso, zmrożone
• Caffe corretto – espresso z dodatkiem niewielkiej ilości alkoholu
• Cappuccino – w niewielkiej filiżance znajduje się espresso, a na nim gruba warstwa ogrzanego na parze mleka. Całość dopełnia jeszcze niewielka ilość kakao na wierzchu. To delikatna, mleczna kawa, którą Włosi najczęściej piją przed południem.
• Ristretto – coś specjalnego dla entuzjastów mocnego, wyrafinowanego smaku. Ta kawa, to bardzo mocne espresso przygotowywane przy użyciu niewielkiej ilości wody.
• Affogato – kawa i lody? Jak najbardziej! Taki przysmak można podawać również na deser. Jak przyrządza się affogato? Do filiżanki należy włożyć gałkę lodów, skropić likierem i zalać espresso. Wybór kaw w kawiarniach jest olbrzymi.
W upalne dni popularnością cieszą się tzw. kawy smakowe z dodatkiem lodów lub bitej śmietany, jak np. latte.
Herbatka
Oprócz kaw bardzo chętnie podczas towarzyskich spotkań sięgamy po herbaty. Jednak zamiast tradycyjnej czarnej, warto wybrać taką, której na co dzień nie pijemy. Może to być jedna z odmian zielonej herbaty, a może wyrazista czerwona?
Polecamy wszelkie owocowe herbatki, jak również te, których smakiem będziesz delektować się bardzo długo. Przykłady? Proszę bardzo – jaśminowa, z dzikiej róży, konfitura rosyjska, herbatka cynamonowa, żurawinowa, waniliowa... Wybór jest naprawdę ogromny i tylko od Ciebie zależy co umili chwile w gronie najbliższych lub biznesowe spotkanie.