Ach ten ziemniak!
Ziemniak to najbardziej chyba uniwersalne warzywo na świecie. Rodem z Ameryki Południowej, zrobił zawrotną karierę również w Europie.Z ziemniaków przyrządzamy frytki, zapiekanki, duszaki, chipsy, prażynki, placki, sałatki, a nawet szaszłyki. Czy jednak idąc do sklepu i kupując je, mamy jakiś wybór? Oczywiście! Ziemniak powinien być nie tylko ładny z wierzchu, o odpowiednim kolorze i wielkości, zależnie od odmiany.
Próba ziemniaka
Możemy wybierać ziemniaki ze względu na to, co chcemy z nich przyrządzić. Robimy to za pomocą tzw. próby ziemniaka. Jeżeli mamy w zamyśle przygotowanie sałatki lub zapiekanki, ziemniaki powinny być mniej kruche, bardziej twarde i soczyste, żeby nie rozpadły się w trakcie obróbki termicznej. Próba ziemniaka powinna więc przebiec następująco: bierzemy gagatka do ręki i przekrawamy na pół, w poprzek bulwy. Następnie trzemy mocno jedną połówkę o drugą przez kilka minut.
Po potarciu okiem krytyka oglądamy obie połówki. Z ziemniaka odpowiedniego na sałatkę lub zapiekankę powinien wydzielić się sok. Ziemniak nadal jest żółty i nie zaczął się zabarwiać na biało. W przypadku odwrotnym, jeżeli nie mamy soku, natomiast ziemniaczek od razu zbielał ( przez substancję w nadmiarze, zwaną skrobią), możemy takowego zakupić w celu zrobienia kluseczek śląskich lub placków.Próba ziemniaka to prosta rzecz, która ułatwia kuchcikom życie.
Ziemniak to najbardziej chyba uniwersalne warzywo na świecie. Rodem z Ameryki Południowej, zrobił zawrotną karierę również w Europie.Z ziemniaków przyrządzamy frytki, zapiekanki, duszaki, chipsy, prażynki, placki, sałatki, a nawet szaszłyki. Czy jednak idąc do sklepu i kupując je, mamy jakiś wybór? Oczywiście! Ziemniak powinien być nie tylko ładny z wierzchu, o odpowiednim kolorze i wielkości, zależnie od odmiany.
Próba ziemniaka
Możemy wybierać ziemniaki ze względu na to, co chcemy z nich przyrządzić. Robimy to za pomocą tzw. próby ziemniaka. Jeżeli mamy w zamyśle przygotowanie sałatki lub zapiekanki, ziemniaki powinny być mniej kruche, bardziej twarde i soczyste, żeby nie rozpadły się w trakcie obróbki termicznej. Próba ziemniaka powinna więc przebiec następująco: bierzemy gagatka do ręki i przekrawamy na pół, w poprzek bulwy. Następnie trzemy mocno jedną połówkę o drugą przez kilka minut.
Po potarciu okiem krytyka oglądamy obie połówki. Z ziemniaka odpowiedniego na sałatkę lub zapiekankę powinien wydzielić się sok. Ziemniak nadal jest żółty i nie zaczął się zabarwiać na biało. W przypadku odwrotnym, jeżeli nie mamy soku, natomiast ziemniaczek od razu zbielał ( przez substancję w nadmiarze, zwaną skrobią), możemy takowego zakupić w celu zrobienia kluseczek śląskich lub placków.Próba ziemniaka to prosta rzecz, która ułatwia kuchcikom życie.