Kiełbasiane fantazje Kazika

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Potrawa bardzo ciekawa smakowo jak i w tempie wykonania. Niestety, tylko zdjęcie składników ocalało na skutek awarii zasialnia w aparacie.

Kiełbasiane fantazje Kazika

Składniki:

Kiełbasiane fantazje Kazika

 

  •  Proporcja na 8 osób (tego dnia akurat tylu stołowników): 
  • 50 dag kiełbasy śląskiej (lub inna grubo mielona);
  • 10dag boczku wędzonego surowego;
  • 70 dag pomidorów;
  • 2 szt papryki czerwonej;
  • 4 świeże ogórki;
  • 10 dag pieczarek;¹)
  • 2 średnie cebule;
  • ½ szklanki świeżo utartego grubo imbiru;
  • 3 liście laurowe;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 50-100 ml oleju;
  • ½ łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego;
  • 20 ml sosu sojowo-grzybowego, (sojowego );
  • sól.
  • ________________
  • ¹) -wykorzystuję do krojenia krajarkę do jaj w „ósemki”

Sposób przygotowania:

Kiełbasiane fantazje Kazika
Pokrój: *kiełbasę - w plasterki;* boczek- w słupki;* pomidory w kostkę (po usunięciu ziaren);* paprykę - (po usunięciu ziaren) w paski;* ogórki - wzdłuż na pół (po usunięciu środka z nasionami) w poprzeczne paski 0,5cm;* cebule- w piórka; *pieczarki - na (8-ki)¹ wraz z ogonkami; *czosnek - w cieniutkie plasterki. Ważne: tylko rondel na małym płomieniu i na płytce dystansowej. Smażenie na dużym płomieniu , trzeba dbać by się nie przypiekło za mocno. Na patelni rozgrzej 50 ml oleju, wrzuć boczek, lekko wysmaż, dodaj kiełbasę, dosmaż całość na lekki brąz. Przełóż do większego naczynia (rondla) łyżką cedzakową. Na pozostały tłuszcz daj cebulę, po jej zeszkleniu dodaj pieczarki, obsmaż, dodaj paprykę i mieszając od czasu do czasu podduś (do chwili gdy sok z pieczarek zacznie odparowywać). Połowę zawartości patelni przełóż do rondla z kiełbasą , dodaj liście laurowe, pół łyżeczki pieprzu i ustaw rondel na małym ogniu i na płytce dystansowej. Do pozostałej połowy dodaj pomidory i na możliwie największym płomieniu podsmaż całość do czasu puszczenia soku z pomidorów, przełóż do rondla, pozostaw bez przykrycia i duś zwiększając płomień. Na patelnię wlej pozostały olej, mocno podgrzej, wrzuć ogórki podsmaż szybko do jasnego brązu, wlej sos sojowo-grzybowy (sojowy), dodaj czosnek, dokładnie wymieszaj na dużym płomieniu, po chwili dodaj wszystko do reszty potrawy. Dopraw solą, dodaj imbir. Duś jeszcze ok 5 minut również bez przykrycia.  Możesz dodać nieco wody jeżeli lubisz rzadsze sosy, ja nie dodałem. Podaj z ulubionym makaronem, mogą być łazanki nawet.