luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Kieszonki indycze pod kołderką z Łowicza

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pyszne indycze kieszonki zapiekane pod kołderką z sosu Łowicz

Kieszonki indycze pod kołderką z Łowicza

Składniki:

Kieszonki indycze pod kołderką z Łowicza

 

Sposób przygotowania:

Kieszonki indycze pod kołderką z Łowicza
Ziemniaki obrać pokroić w plastry i obgotować ok 10 min. Odcedzić i wystudzić. Mięso pokroić w grube plastry, ostrym nożem w każdym plastrze zrobić kieszonkę. Do każdej kieszonki włożyć plasterek jabłka i plasterek pieczarki, spiąć szpikulcem lub wykałaczką. Posypać wszystkie kieszonki przyprawami; solą, pieprzem, imbirem i ziołami prowansalskimi, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Odstawić na godzinę. Na łyżce oleju przysmażyć wszystkie kieszonki na rumiany kolor. Resztę pieczarek posiekać drobno i przysmażyć na tym samym tłuszczu z cebulką. Jabłka pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na przemian z ziemniakami na dnie naczynia żaroodpornego zwilżonego olejem. Na ziemniakach ułożyć przysmażone kieszonki . Przykryć wszystko sosem pieczarkowym Łowicz posypać przyrumienioną cebulką z pieczarkami i posypać żółtym serem. Zapiekać w piekarniku ok 40 minut w temp ok 200 st. Podawać z surówką.