Sposób przygotowania:
Klarowny Polski rosół
przygotowanie:
1. Mięso zalać wodą do ich poziomu z solą na pół godziny aż mięso ją wchłonie
2. Pokroić warzywa i upiec w piekarniku, zostawić obierki, opalić cebulkę na ciemno, podpiec czosnek
3. Zalać ⅔ garnka letnią wodą z winem gotować godzinę, ściągać szumowiny sitkiem
4. W osobnym garnku zagotować obierki z warzyw i dolać po godzinie do bulionu
5. Dodać liście, ziarna, ziele, pietruszkę i gotować 3-4 godziny - mały ogień, pod przykrywką
6. Upiec czerwoną paprykę, dynię w kostkę na oliwie z oliwek i dodać do garnka podpieczone rzodkiewki
7. Godzinę przed końcem dodać lubczyk, łyżeczkę soli, dodatki i królika
8. Na 20 minut przed końcem dodać masło klarowane i sos sojowy
9. Przelać rosół przez sito a pozostałości dodać do innych dań np. pasztetu ;)
10. Podawać ze szczypiorkiem, szarpanym mięsem, makaronem, kostką marchewki, szczyptą cayenne, świeżego pieprzu, maca, kiełki, łyżką orzeszków.
1. Mięso zalać wodą do ich poziomu z solą na pół godziny aż mięso ją wchłonie
2. Pokroić warzywa i upiec w piekarniku, zostawić obierki, opalić cebulkę na ciemno, podpiec czosnek
3. Zalać ⅔ garnka letnią wodą z winem gotować godzinę, ściągać szumowiny sitkiem
4. W osobnym garnku zagotować obierki z warzyw i dolać po godzinie do bulionu
5. Dodać liście, ziarna, ziele, pietruszkę i gotować 3-4 godziny - mały ogień, pod przykrywką
6. Upiec czerwoną paprykę, dynię w kostkę na oliwie z oliwek i dodać do garnka podpieczone rzodkiewki
7. Godzinę przed końcem dodać lubczyk, łyżeczkę soli, dodatki i królika
8. Na 20 minut przed końcem dodać masło klarowane i sos sojowy
9. Przelać rosół przez sito a pozostałości dodać do innych dań np. pasztetu ;)
10. Podawać ze szczypiorkiem, szarpanym mięsem, makaronem, kostką marchewki, szczyptą cayenne, świeżego pieprzu, maca, kiełki, łyżką orzeszków.