bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Kokosowe curry z indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mięso mielonego z indyka jest u nas bardzo niedoceniane, a tymczasem można je wykorzystać w tak różnoraki sposób

Kokosowe curry z indyka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kokosowe curry z indyka

 

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 6 grzybów mun
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 cebule
  • 180ml mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z 1/4 limonki
  • 3 liście limonki kaffir
  • łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka słodkiego sosu chilli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oleju

 

  • pasta curry:
  • garść świeżej kolendry
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 ząbek czosnku
  • skorka starta z cytryny
  • papryczka chilli
  • łyżeczka kurkumy
  • trochę bazylii tajskiej
  • 1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Kokosowe curry z indyka
Do miski włożyć grzyby, zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia. Następnie odsączyć i 4 z nich pokroić drobno, a 2 w paski. Cebule pokroić w grube piórka. W misce wymieszać mięso mielone, imbir starty, pieprz i drobno pokrojone grzyby. Z masy uformować duże kuleczki. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć na rumiano. Wyjąć odstawić na bok. Na patelnie dolać oliwy i włożyć cebule. Smażyć ok 2 minuty. W międzyczasie zrobić pastę curry. Kolendre posiekać, trawę pokroić drobno, tak samo papryczke chilli i czosnek. Włożyć do moździerza albo miksera, dodać pozostałe składniki i utrzeć na jednolita masę. Pastę dodać na patelnie do cebuli, wymieszać, podsmażyć przez minutę, wlać mleko kokosowe, wymieszać, dodać liście kaffir, jogurt, sos chilli i sok z limonki do smaku. Na małym ogniu gotować przez 5 minut, ewentualnie doprawić do smaku wg siebie, włożyć kuleczki mielonego, przykryć patelnie i gotować razem 5 minut. Podawać z ryżem.
Kokosowe curry z indyka
Curry z mlekiem kokosowym limonka i pulpetami z indyka
Kokosowe curry z indyka
Pyszne aromatyczne zolte curry z indykai