Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Kolorowa babka drożdżowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wiosenne, kolorowe ciasto, nie tylko na Wielkanoc.

Kolorowa babka drożdżowa

Składniki:

Kolorowa babka drożdżowa

 

  • Ciasto:
  • 500g mąki
  • 1 paczuszka drożdży (25 g)
  • 80 g cukru
  • 80 g margaryny
  • 1 jajko
  • ¼ l mleka
  • Szczypta soli
  • Masa:
  • 100 g kandyzowanych czereśni
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 50 g posiekanych orzeszków pistacjowych
  • 50 g kandyzowanej skorki pomarańczowej
  • 50 g kandyzowanej skorki cytrynowej
  • 100 g rodzynek
  • 200 g marmolady brzoskwiniowej
  • 100 g masy marcepanowej
  • 8 łyżek rumu
  • Cukier puder do posypania babki

 

 

Sposób przygotowania:

Kolorowa babka drożdżowa
Z podanych składników wyrobić drożdżowe ciasto. Mąkę przesiać, mleko podgrzać, margarynę rozpuścić. Przygotować rozczyn. Niedużą ilość mąki przesypać do miseczki, zrobić w mące „gniazdko” i pokruszyć do niego drożdże. Podgrzane mleko (temperatura ok. 30o C) ostrożnie wlać do gniazdka i dokładnie wymieszać. Przesypać całość cienka warstwą przesianej mąki. Rozczyn przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej ok. 15 min. po tym czasie rozczyn powinien znacznie powiększyć swoją objętość, a na jego powierzchni powinny pojawić się pęknięcia. Teraz rozpuszczony tłuszcz wymieszać z jajkiem. Przy brzegu posypać rozczyn solą i cukrem, dodać tłuszcz wymieszany z jajkami i rozczyn. Całość wymieszać łyżką. Stale mieszając dodawać do tego stopniowo pozostałą porcję mąki. W końcu wyłożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką, wyrabiać do momentu, gdy będzie już gładkie. Teraz uformować kulę, ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. (20 – 40 min w zależności od rodzaju mąki i temperatury otoczenia). Ciasto powinno podwoić objętość. Jeżeli używamy drożdży suszonych nie ma potrzeby robienia za-czynu. Suche drożdże po prostu mieszamy z mąką i innymi składnikami.
Gdy ciasto rośnie przygotowujemy masę. Czereśnie posiekać, wymieszać je z migdałami, orzechami, rodzynkami i kandyzowanymi skórkami.
Marmoladę brzoskwiniową wymieszać z masą marcepanową i rumem, do-dać do tego mieszaninę orzechową.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm. Nadzienie równomiernie rozsmarować na cieście. Teraz ciasto zrolować, poczynając od dłuższego boku.
Formę na babkę wysmarować dokładnie tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. Przykryć całość ściereczką i odstawić na 30 min do ponownego wyro-śnięcia. Babkę piec w temperaturze 200o C przez ok. 40 min. jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Rady:
By ciasto przylegało warto posmarować ciasto i masę roztrzepanym białkiem.
Przed włożeniem do piekarnika można w kilku miejscach przekłuć ciasto długą szpilką by uniknąć rozwarstwienia.