Sposób przygotowania:
Kolorowa babka drożdżowa
Z podanych składników wyrobić drożdżowe ciasto. Mąkę przesiać, mleko podgrzać, margarynę rozpuścić. Przygotować rozczyn. Niedużą ilość mąki przesypać do miseczki, zrobić w mące „gniazdko” i pokruszyć do niego drożdże. Podgrzane mleko (temperatura ok. 30o C) ostrożnie wlać do gniazdka i dokładnie wymieszać. Przesypać całość cienka warstwą przesianej mąki. Rozczyn przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej ok. 15 min. po tym czasie rozczyn powinien znacznie powiększyć swoją objętość, a na jego powierzchni powinny pojawić się pęknięcia. Teraz rozpuszczony tłuszcz wymieszać z jajkiem. Przy brzegu posypać rozczyn solą i cukrem, dodać tłuszcz wymieszany z jajkami i rozczyn. Całość wymieszać łyżką. Stale mieszając dodawać do tego stopniowo pozostałą porcję mąki. W końcu wyłożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką, wyrabiać do momentu, gdy będzie już gładkie. Teraz uformować kulę, ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. (20 – 40 min w zależności od rodzaju mąki i temperatury otoczenia). Ciasto powinno podwoić objętość. Jeżeli używamy drożdży suszonych nie ma potrzeby robienia za-czynu. Suche drożdże po prostu mieszamy z mąką i innymi składnikami.
Gdy ciasto rośnie przygotowujemy masę. Czereśnie posiekać, wymieszać je z migdałami, orzechami, rodzynkami i kandyzowanymi skórkami.
Marmoladę brzoskwiniową wymieszać z masą marcepanową i rumem, do-dać do tego mieszaninę orzechową.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm. Nadzienie równomiernie rozsmarować na cieście. Teraz ciasto zrolować, poczynając od dłuższego boku.
Formę na babkę wysmarować dokładnie tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. Przykryć całość ściereczką i odstawić na 30 min do ponownego wyro-śnięcia. Babkę piec w temperaturze 200o C przez ok. 40 min. jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Rady:
By ciasto przylegało warto posmarować ciasto i masę roztrzepanym białkiem.
Przed włożeniem do piekarnika można w kilku miejscach przekłuć ciasto długą szpilką by uniknąć rozwarstwienia.
Gdy ciasto rośnie przygotowujemy masę. Czereśnie posiekać, wymieszać je z migdałami, orzechami, rodzynkami i kandyzowanymi skórkami.
Marmoladę brzoskwiniową wymieszać z masą marcepanową i rumem, do-dać do tego mieszaninę orzechową.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm. Nadzienie równomiernie rozsmarować na cieście. Teraz ciasto zrolować, poczynając od dłuższego boku.
Formę na babkę wysmarować dokładnie tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. Przykryć całość ściereczką i odstawić na 30 min do ponownego wyro-śnięcia. Babkę piec w temperaturze 200o C przez ok. 40 min. jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Rady:
By ciasto przylegało warto posmarować ciasto i masę roztrzepanym białkiem.
Przed włożeniem do piekarnika można w kilku miejscach przekłuć ciasto długą szpilką by uniknąć rozwarstwienia.
Wokalista
luna
Sarenka
paulka104
cisowianka20