Sposób przygotowania:
Kolorowa zupa z grzybów leśnych
Cebulę obrać, opłukać i posiekać w kostkę. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć, większe przekroić na połówki. Włoszczyznę i paprykę umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. W głębokim garnku rozgrzać masło, włożyć cebulę i grzyby. Smażyć ciągle mieszając, aż grzyby wydzielą sok. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić około 10 minut. Warzywa dodać do grzybów, wlać 1,2L wody, włożyć liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, sól i pieprz do smaku. Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować 20 minut. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy. Wszystko gotować jeszcze 10 minut. Śmietanę wymieszać z 1 łyżką mąki, zaprawić nią zupę. Zupę zagotować, doprawić do smaku i podawać. Smacznego!