O tym, że alkohol szkodzi wie chyba każdy. Każdy chyba słyszał też coś niecoś o zdrowotnym wpływie lampki wina wypijanej do obiadu. Zdecydowanie mniej mówi się natomiast o korzyściach, jakie niesie za sobą picie codziennie małej szklaneczki piwa.
Okazuje się, że piwo – ale tylko to pite z umiarem – może uchronić nas przed wieloma groźnymi chorobami. Zobaczcie dlaczego warto pić szklankę piwa dziennie.
1. Okazjonalne spożywanie piwa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.
2. Podobnie jak lampka wina, tak samo szklanka piwa zmniejsza aż o 42% możliwość wystąpienia chorób serca.
3. Piwo wspomaga pracę nerek. Jest moczopędne, dzięki temu nerki poddawane są częstej filtracji, a to chroni przed kamieniami nerkowymi.
4. Osoby, które popijają co jakiś czas piwo, rzadziej mają problemy z wysokim ciśnieniem.
5. Piwo zapobiega powstawaniu zaćmy. Jednak uwaga – pite w nadmiarze wywołuje efekt odwrotny, pogarsza wzrok.
6. Zawartość krzemu w piwie może wzmacniać gęstość naszych kości, a przez to sprawiać, że będą one mocniejsze.
7. Lekka zawartość alkoholu wpływa korzystnie na naszą kreatywność i pobudza myślenie logiczne. Po kilku łykach piwa możemy być zatem bardziej twórczy.
8. Substancja zawarta w szyszkach chmielu – ksantohumol – dba o nasz o mózg i zapobiega rozwijaniu się chorób takich jak Alheimer i Parkinson.
Okazuje się, że piwo – ale tylko to pite z umiarem – może uchronić nas przed wieloma groźnymi chorobami. Zobaczcie dlaczego warto pić szklankę piwa dziennie.
1. Okazjonalne spożywanie piwa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.
2. Podobnie jak lampka wina, tak samo szklanka piwa zmniejsza aż o 42% możliwość wystąpienia chorób serca.
3. Piwo wspomaga pracę nerek. Jest moczopędne, dzięki temu nerki poddawane są częstej filtracji, a to chroni przed kamieniami nerkowymi.
4. Osoby, które popijają co jakiś czas piwo, rzadziej mają problemy z wysokim ciśnieniem.
5. Piwo zapobiega powstawaniu zaćmy. Jednak uwaga – pite w nadmiarze wywołuje efekt odwrotny, pogarsza wzrok.
6. Zawartość krzemu w piwie może wzmacniać gęstość naszych kości, a przez to sprawiać, że będą one mocniejsze.
7. Lekka zawartość alkoholu wpływa korzystnie na naszą kreatywność i pobudza myślenie logiczne. Po kilku łykach piwa możemy być zatem bardziej twórczy.
8. Substancja zawarta w szyszkach chmielu – ksantohumol – dba o nasz o mózg i zapobiega rozwijaniu się chorób takich jak Alheimer i Parkinson.