Jest wiele faktów i mitów dotyczących alkoholu, jednak sporadycznie spożywany w niewielkich ilościach, absolutnie nie jest szkodliwy, a wręcz wykazuje pewne działania zdrowotne. Najczęściej mówi się o dobroczynnym wpływie czerwonego wina, niemniej jednak, warto także wspomnieć o piwie i jego zaletach.
Nie zapominajmy, że w przypadku alkoholu, najważniejszy jest umiar i mowa jest tu raczej o ilości pół szklaneczki, a nie o dwóch butelkach co wieczór. Jakikolwiek nadmiar, nawet najlżejszego piwa w żaden sposób nie będzie miał pozytywnego wpływu na nasze zdrowie.
Piwo i cukrzyca typu 2: Zostały przeprowadzone badania nad związkiem piwa i występowaniem cukrzycy typu 2. Okazało się, że u osób, które spożywały złoty trunek okazjonalnie, w niewielkich ilościach, występowanie tej choroby było o wiele rzadsze.
Piwo i praca nerek: Piwo ma działanie moczopędne, zatem niekiedy lekarze zalecają picie niewielkich ilości tego trunku osobom mającym problemy z nerkami.
Piwo i jego wpływ na serce: Dla osób mających problemy z sercem, zaleca się umiarkowane spożywanie czerwonego wina ze względu na dużą ilość składników wspomagających funkcjonowanie tego mięśnia. Ostatnie badania, przeprowadzone we Włoszech, wykazują podobne działanie piwa. Należy jednak wiedzieć, że alkohol w żaden sposób nie wpływa na ukrwienie mięśnia sercowego, ma jedynie chwilowe działanie uspokajające. W przypadku osób z chorobami serca, należy pamiętać, że alkohol powoduje chwilowe skoki ciśnienia, co z pewnością nie wpływa dobrze na zdrowie.
Piwo regeneruje: Okazuje się, że piwo skutecznie gasi pragnienie i nawadnia podobnie jak napoje izotoniczne. Niemniej jednak, po wysiłku fizycznym lepiej chyba jest wypić wodę, a "piwko" zostawić sobie na wieczór.
Alkohol, czy to w formie piwa, wina czy domowych nalewek, to jednak zawsze alkohol. W niewielkich ilościach może i ma działanie zdrowotne, ale jednak zachowanie umiaru, to kluczowa sprawa.
Chłodny wieczór po ciężkim dniu? Trzymaj przepis na grzane piwko >>>
Nie zapominajmy, że w przypadku alkoholu, najważniejszy jest umiar i mowa jest tu raczej o ilości pół szklaneczki, a nie o dwóch butelkach co wieczór. Jakikolwiek nadmiar, nawet najlżejszego piwa w żaden sposób nie będzie miał pozytywnego wpływu na nasze zdrowie.
Piwo i cukrzyca typu 2: Zostały przeprowadzone badania nad związkiem piwa i występowaniem cukrzycy typu 2. Okazało się, że u osób, które spożywały złoty trunek okazjonalnie, w niewielkich ilościach, występowanie tej choroby było o wiele rzadsze.
Piwo i praca nerek: Piwo ma działanie moczopędne, zatem niekiedy lekarze zalecają picie niewielkich ilości tego trunku osobom mającym problemy z nerkami.
Piwo i jego wpływ na serce: Dla osób mających problemy z sercem, zaleca się umiarkowane spożywanie czerwonego wina ze względu na dużą ilość składników wspomagających funkcjonowanie tego mięśnia. Ostatnie badania, przeprowadzone we Włoszech, wykazują podobne działanie piwa. Należy jednak wiedzieć, że alkohol w żaden sposób nie wpływa na ukrwienie mięśnia sercowego, ma jedynie chwilowe działanie uspokajające. W przypadku osób z chorobami serca, należy pamiętać, że alkohol powoduje chwilowe skoki ciśnienia, co z pewnością nie wpływa dobrze na zdrowie.
Piwo regeneruje: Okazuje się, że piwo skutecznie gasi pragnienie i nawadnia podobnie jak napoje izotoniczne. Niemniej jednak, po wysiłku fizycznym lepiej chyba jest wypić wodę, a "piwko" zostawić sobie na wieczór.
Alkohol, czy to w formie piwa, wina czy domowych nalewek, to jednak zawsze alkohol. W niewielkich ilościach może i ma działanie zdrowotne, ale jednak zachowanie umiaru, to kluczowa sprawa.
Chłodny wieczór po ciężkim dniu? Trzymaj przepis na grzane piwko >>>