SUPERPRZEPIS

Krokiety z farszem drobiowo-pieczarkowym

  • 1
  • msewka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Krokiety z farszem drobiowo-pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Smaczne i pożywne krokiety na przyjęcie,świąteczny stół lub tradycyjny obiad.Polecam z czerwonym barszczykiem.

Składniki:

Krokiety z farszem drobiowo-pieczarkowym

 

  • 60 dag piersi z kurczaka
  • 50 dag pieczarek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 15 dag sera żółtego np.edamski
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól,sól czosnkowa i pieprz ziołowy do smaku
  • 1 płaska łyżka czosnku granulowanego

 

  • na naleśniki:
  • 1,75 szklanki mleka
  • 1,75 szklanki wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki oleju

 

 

  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z farszem drobiowo-pieczarkowym
Składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na pół godziny.

W międzyczasie umyć piersi z kurczaka i pieczarki.Osuszyć.Pokroić obydwa składniki w niedużą kostkę.Cebule obrać i pokroić drobniutko.
Na rozgrzanym oleju smażyć najpierw pierś kurczaka a jak się usmaży dołożyć cebulę i pieczarki.Doprawić solą zwykłą i odrobinę czosnkową,czosnkiem granulowanym i pieprzem ziołowym.Smażyć,aż nadmiar płynu z pieczarek odparuje.Zdjąć z gazu. Zetrzeć na grubej tarce ser i posypać masę pieczarkowo-mięsną,wymieszać wraz z posiekaną natką pietruszki.
Wymieszać jeszcze raz ciasto naleśnikowe i smażyć cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju lub bez niego na patelni teflonowej.Wychodzi ok.9 naleśników.

Na każdym naleśniku nałożyć część farszu, zawinąć przeciwległe brzegi a następnie zwijać w odwrotnym kierunku rulony.
Rozkłócić jajka w miseczce,lekko je osolić.Do drugiej miseczki wsypać bułkę tartą.
Na patelni rozgrzać olej.Krokiety panierować w jajku i bułce tartej i smażyć z dwóch stron na rumiano.Podawać na gorąco.Idealnie smakują z barszczykiem czerwonym.
Krokiety z farszem drobiowo-pieczarkowym
Z piersi kurczaka,pieczarek,sera i cebuli przygotowujemy farsz.
Krokiety z farszem drobiowo-pieczarkowym
Na usmażonym nalesniku kładziemy porcję przygotowanego farszu.
Krokiety z farszem drobiowo-pieczarkowym
Naleśniki zwijamy podwijając brzegi i zwijając w rulon z drugiej strony.
Krokiety z farszem drobiowo-pieczarkowym
Panierujemy uformowane krokiety w jajku i bułce tartej.Smażymy z obu stron na rumiano.