Sposób przygotowania:
Krokiety z kapustą i grzybami
Z mąki, mleka i jajek wyrabiamy jednolitą masę. Dodajemy szczyptę soli i cukru. Smażymy naleśniki na znikomej ilości oleju, dobrze by nie były zbyt spieczone-najlepiej niech będą ciastowate i blade. Studzimy naleśniki. Kapustę gotujemy, dwa razy zmieniamy w trakcie gotowania wodę. Studzimy a potem ja mielimy. Gotujemy grzyby. Mielimy je. Łączymy grzyby z kapustą i doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i 1 paczką majeranku. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Na każdym naleśniku kładziemy trochę masy kapuścianej- ok 2 łyżek. Składamy naleśniki. Najpierw jednym brzegiem przykrywamy masę. Potem składamy przeciwny brzeg. Wyszedł nam rulon. Teraz składamy końce rulonu tak by zachodziły na siebie a krokiet przybrał kształt kwadratu. Obtaczamy każdy krokiet w masie naleśnikowej a następnie panierujemy w bułce tartej. smażymy nasze krokiety na głębszym-około 3 cm- oleju na złoty kolor. Podajemy do barszczu czerwonego na ostro.
Smacznego!
Smacznego!