misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Krokiety z kapustą i grzybami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Grzybobranie w pełni ,więc i w kuchni nie może zabraknąć grzybków.

Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki:

Krokiety z kapustą i grzybami

 

  • Na ciasto:
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • mąki ile zajmie ciasto
  • Na farsz:
  • 30 dkg kapusty kiszonej
  • 30 dkg grzybów leśnych lub pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki smalcu
  • ziele ang., liść laurowy

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i grzybami
Przygotować ciasto naleśnikowe, usmażyć cienkie placki. Grzyby oczyścić, usmażyć z cebulką na patelni.Kapustę opłukać dodać listek laurowy i ziele ang-,ugotować.Wystudzoną odcisnąć , poszatkować nożem i dodać grzyby z cebulką, posolić, popieprzyć, dobrze wymieszać. Na każdy naleśnik kłaść po łyżce farszu ,zwinąć w kształt krokieta , podsmażyć na tłuszczu. Podawać z barszczykiem