przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Krokiety z kapustą i grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jesień to grzyby, stąd pomysł na to pyszne danie.

Krokiety z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krokiety z kapustą i grzybami

 

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 2 jajka
  • 0,5 kg mąki
  • szklanka mleka
  • woda gazowana ( proporcje tak aby ciasto było lejące)
  • sól
  • Farsz: miseczka gotowanych wcześniej grzybów ( ja akurat użyłam rydzów)
  • kapusta kiszona około pół torebki
  • pieprz
  • sól
  • jajko i bułka tarta do panierowania

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i grzybami
Przyrządzamy ciasto na naleśniki ; składniki po kolei dodajemy do miski, mieszamy trzepaczką tak aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Smażymy na patelni.
Kapustę kroimy drobno , wyciskamy zbędną wodę , kroimy grzyby w
kosteczkę!
Wkładamy na rozgrzany olej , podsmażamy , dodajemy w trakcie trochę
soli i pieprzu dla smaku.
Zdejmujemy farsz , czekamy aż lekko ostygnie!
Następnie placki naleśnikowe składamy razem z farszem w
kieszonki.Panierujemy w jajku i bułce tartej i wkładamy na rozgrzany olej.
Smażymy aż bułka się zarumieni!
Krokiety z kapustą i grzybami
Jeśli nie mamy grzybów leśnych, w ostateczności możemy użyć pieczarek.
Krokiety z kapustą i grzybami
Naleśniki należy układać na obróconym do góry dnem talerzu, wtedy się nam nie posklejają.
Krokiety z kapustą i grzybami
Takie krokiety niezmiennie kojarzą mi się z jesienią.