nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Krokiety z kapustą i grzybami ...

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Idealne na święta lub ciepłą kolację

Krokiety z kapustą i grzybami ... Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krokiety z kapustą i grzybami ...

 

 

  • Farsz:
  • duża garść szuszonych grzybów
  • duży słoik kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 2 liscie laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól, pieprz mielony, przyprawa uniwersalna
  • kilka łyżek oleju

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i grzybami ...
Naleśniki: Jajka wbijamy do miski, wlewamy mleko i wodę, następnie stopniowo dosypujemy mąkę i roztrzepujemy trzepaczką lub łączymy mikserem. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, dolewamy mleka lub wody. Smażymy na rozgrzanej patelni. Farsz: Grzyby całą noc moczymy w wodzie, następnego dnia gotujemy, aż staną się miękkie. Odcedzamy. Kapustę dokładnie płuczemy i gotujemy w wodzie po grzybach, uzupełniając ją tak by zakryła kapustę. Dodajemy liście, ziele i pieprz w kulkach. Gdy zmięknie odcedzamy, studzimy i odciskamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy się zezłoci, dorzucamy na patelnię kapustę oraz grzyby, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy do smaku solą, vegetą i pieprzem.Na każdym naleśniku kładziemy porcję farszu i zawijamy w roladki. Każdą obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Krokiety z kapustą i grzybami ...
Obgotowana kapusta kiszona z przygotowanymi grzybami.