wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Krokiety z mięsem, podgrzybkami i ryżem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Krokiet z barszczem to ulubione danie w moim domu. Wersja jesienna - z podgrzybkami :)

Krokiety z mięsem, podgrzybkami i ryżem

Składniki:

Krokiety z mięsem, podgrzybkami i ryżem

 

  • 50 dag ugotowanego mięsa (u mnie drobiowe),
  • 40 dag podgrzybków,
  • 1 torebka ugotowanego ryżu ,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka sosu sojowo grzybowego,
  • sól, pieprz,

 

  • Ciasto naleśnikowe (na 15 placków):
  • 1 szl mleka,
  • 1 szkl wody,
  • 2 jajka,
  • 1,5-2 szkl mąki,
  • szczypta soli, cukru,
  • 2 łyżki oleju.

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z mięsem, podgrzybkami i ryżem
Ciasto naleśnikowe - Zmiksować wszystkie składniki, smażyć naleśniki.



Ugotowane mięso obrać, przemielić przez maszynkę (lub zmiksować w rozdrabniaczu:)

Podgrzybki oczyścić , pokroić na mniejsze kawałki, smażyć na rozgrzanym maśle, przyprawić solą, pieprzem. Grzybki oraz ugotowany ryż przemielić, dodać do farszu mięsnego, przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym.



Na naleśniki układać porcję farszu , zawijać, panierować w mące, jajku, bułce tartej. Smażyć krokiety na rozgrzanym oleju.
Podawać z barszczykiem:)
Smacznego!!!!