Koni

Koni

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Kruche kokilki z mięsnym nadzieniem.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche kokilki z aromatycznym mięsnym nadzieniem.

Kruche kokilki z mięsnym nadzieniem.

Składniki:

Kruche kokilki z mięsnym nadzieniem.

 

  • Ciasto ( coś jak półkruche):
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki śmietany 18
  • ¾ kostki masła.

 

  • Nadzienie:
  • 0,5-0,6 kg mięsa mielonego ( wołowe, ale można mieszać)
  • 2 cebule – w kostkę
  • 10-12 pieczarek – w kostkę
  • Jajo
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sos sojowy, pieprz do smaku
  • Posiekana świeża bazylia ( lub inne zioła)

 

Sposób przygotowania:

Kruche kokilki z mięsnym nadzieniem.
1. Ciasto wyrobić. Jak się okaże za płynne ( zależy od wielkości jajek i łyżek śmietany ;) ) dodać troszkę maki. 2. Mięso z jajem, przyprawami i bułką zamieszać. Pieczarki z cebulą podrumienić na maśle, po przestudzeniu dodać do mięsa, zamieszać. Można do tego mięsa dodać co dusza zapragnie ( np. papryka, ogórek kiszony) 3. Kokilki nasmarować masłem, obsypać bułką, wyłożyć ciastem 4. Na dno kokilek na dno położyć oliwkę, nałożyć farsz , posmarować olejem dodać kolejną oliwkę. 5. Piec w 180 stopniach aż do uzyskania złocistej barwy ciasta.Podawać do barszczu, lub jako samodzielne danie z sosem czosnkowym.