Kuchenny blat -jak dobrać blat do kuchni

Blat kuchenny to bardzo ważny element każdej kuchni. Powinien być starannie dobrany, dobrze przemyślany i dopasowany do potrzeb użytkowników oraz natężenia użytkowania kuchni.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kuchenny blat -jak dobrać blat do kuchni
Osoby, które poszukują nowych rozwiązań, posiadają dużą kuchnię z kilkoma blatami o różnym przeznaczeniu lub też stosunkowo rzadko korzystają czynnie ze swojej kuchni mogą pozwolić sobie na zastosowanie w niej blatu ze szkła. Blaty szklane najlepiej prezentują się w połączeniu z kamieniem lub drewnem. W takiej konfiguracji szkło – traktując jako miejsce pomocniczo-odstawcze - spostrzega Albert Kaleta architekt firmy Mebel Rust.
Drewno uwodzi od wieków. Blaty do kuchni z tego materiału niewątpliwie mają swój urok, choć są trochę trudniejsze w pielęgnacji. -Blaty, aby były wytrzymałe, wykonuje się z twardego drewna drzew liściastych. Przy projektowaniu kuchni Detroit uznaliśmy, że najlepszym materiałem będzie olejowany orzech amerykański. Naturalne oleje, którymi zaimpregnowany jest blat, zabezpieczają przed wnikaniem wilgoci czy też zaplamieniami powierzchni roboczej. Poza właściwościami fizycznymi chcieliśmy zaskoczyć klientów jego widoczną grubością, która wynosi zaledwie 1cm. Dzięki temu blat jest delikatnym dopełnieniem aranżacji Detroit, będącej odpowiedzią na potrzeby osób poszukujących niesztampowych rozwiązań.
Doskonałym materiałem na blat kuchenny jest też stal, która daje szerokie spektrum możliwości. Wspawanie komory zlewu w blat roboczy daje gwarancje spójności formy oraz umożliwia praktyczne i bezpieczne użytkowanie strefy tzw. mokrej w kuchni. Stalowe blaty są często wybierane do aranżacji nowoczesnych wnętrz kuchennych.
Innymi, jednymi z najbardziej popularnych materiałów na blaty kuchenne są: granit i kwarc. Niektórzy życzą sobie również, by w ich kuchni wykorzystać marmur - wtedy jednak klient zostaje wcześniej poinformowany, że jest to znakomity materiał na blat dekoracyjny – odstawczy i należy unikać kontaktu z substancjami agresywnymi takimi jak chociażby wino. – mówi Albert Kaleta. Blaty kwarcowe natomiast są alternatywą dla granitu, ich cechy wytrzymałościowe są podwyższone. Różnica zauważalna jest m.in. strukturze materiałów. Kwarc jest odporniejszy na wchłanianie różnego rodzaju substancji np. z soku z buraczków czy wino. Występuje on w jasnych kolorach, które aktualnie są na czasie i stanowią trend wzorniczy w projektowaniu kuchni. Granit może być zarówno przygotowany na wysoki połysk, jak i niejednolity strukturalnie mat. Blat kwarcowy wykonany jest ze zmielonego granitu, a jego wygląd uzależniony jest od wielkości drobinek, z których powstał. Oba materiały są bardzo wytrzymałe, odporne na zarysowania i wysoką temperaturę- także doskonale sprawdzą się w kuchni nawet najbardziej wybrednego jej użytkownika. Granit dzięki swojej wyjątkowej strukturze, niepowtarzalnym rysunku oraz szerokiej palecie kolorystycznej jest bardzo często stosowany na blaty kuchenne. Przybiera on różne barwy: może być szary, białoróżowy, zielony, czerwony lub czarny.
Czy posiadanie blatu doskonałego jest możliwe? – według Alberta Kalety - Blat będzie dla nas doskonały, kiedy sami określimy priorytety jakie powinien spełniać, szeroka gama materiałów ułatwia jego wykreowanie i gwarantuje satysfakcje z użytkowania.