VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kulebiaczki z kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Kulebiaczki z przewagą pieczarek, ponieważ takie nam bardziej smakują. Idealne do barszczyku.

Kulebiaczki z kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kulebiaczki z kapustą i pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Kulebiaczki z kapustą i pieczarkami
W rondelku podgrzać mleko z margaryną, rozpuścić drożdże. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, jajka oraz mleko z margaryną i drożdżami. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na pół. Odstawić do wyrośnięcia. Pieczarki oraz cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć do miękkości. Kapustę ugotować z majerankiem w niewielkiej ilości wody. Odsączyć. Pieczarki połączyć z ugotowaną kapustą, doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na stolnicy na placek. Podzielić na 3 prostokąty o wymiarach 40x10 cm. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć farsz, zawinąć do środka. Pokroić na małe prostokąty. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Gdy zostaną nam jakieś odpadki ciasta możemy je cienko rozwałkować i wyciąć gwiazdki. Kulebiaczki smarujemy roztopionym masłem oraz posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut w 185*C.
Kulebiaczki z kapustą i pieczarkami
Pieczarki kroimy dość drobno, podsmażamy z cebulką
Kulebiaczki z kapustą i pieczarkami
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży placek
Kulebiaczki z kapustą i pieczarkami
Dzielimy na 3 prostokąty o wym, 40x10 cm, układamy farsz i zwijamy
Kulebiaczki z kapustą i pieczarkami
Smarujemy masłem, pieczemy w 185*C przez 15 minut