Sposób przygotowania:
Mini kulebiaczki
Pieczarki oczyścić, rozdrobnić. Kapustę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć mieszając 3-4 minuty. Dodać pieczarki, patelnię przykryć, dusić 5 minut. Zawartość patelni przełożyć do dużego garnka, dodać kapustę. Wlać bulion z namoczonymi w nim grzybami, dodać przyprawy, wymieszać, dusić godzinę. Co kwadrans przemieszać zawartość garnka. Przesianą mąkę, masło, ciepłą wodę, sól i śmietanę wymieszać w dużej misce. Dodać rozczyn drożdży, zagnieść ciasto, podzielić na pół. Każdą porcję rozwałkować na prostokątny placek . Na środek nałożyć porcję farszu, zwinąć roladę, pokroić na 3 cm ślimaczki. Mini kulebiaczki układać w naczyniu żaroodpornym (farszem do góry), posmarować rozmąconym białkiem. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C. Mini kulebiaczki posypać natką pietruszki Podawać z gorącą zupa grzybową lub barszczem.
weronikaS
Neblina