Neblina

Neblina

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Mini kulebiaczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mini kulebiaczki prezentują się bardzo efektownie na wigilijnym stole. Przyjemnie jest odrywać małe porcje i skosztować tej niebanalnej potrawy.

Mini kulebiaczki

Składniki:

Mini kulebiaczki

 

  • Kulebiaczki
  • Ciasto :
  • mąka pszenna typ 500-550 : 250 g
  • drożdże świeże : 20-25 g
  • śmietana 18 % : 2 łyżki
  • miękkie masło : 1 łyżka
  • ciepła woda ( nie gorąca) : 50 mililitrów
  • sól : 0.5 łyżeczki
  • cukier : 1 łyżeczka

 

  • Farsz do kulebiaczków :

 

  • kapusta kiszona : 500 gramów
  • pieczarki: 400 gramów
  • grzyby leśne (suszone/namoczone) : 0,5 szklanki
  • oliwa lub olej : 3 łyżki
  • czerwona cebula (drobno posiekana) : 100 gramów
  • ziele angielskie (mielone): 0.5 łyżeczki
  • jałowiec mielony : 0,5 płaskiej łyżeczki
  • liście laurowe : 3 sztuki
  • bulion grzybowy (najlepszy domowy, ale może być z kostki) : 200 ml
  • czosnek suszony granulowany : 1 łyżka
  • przyprawa do bigosu : 1 łyżka
  • pieprz czarny młotkowany lub mielony : 1 łyżeczka

 

  • dodat

 

  • białko (do posmarowania): 1 sztuka
  • czosnek suszony granulowany : 1 łyżka

 

 

Sposób przygotowania:

Mini kulebiaczki
Pieczarki oczyścić, rozdrobnić. Kapustę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć mieszając 3-4 minuty. Dodać pieczarki, patelnię przykryć, dusić 5 minut. Zawartość patelni przełożyć do dużego garnka, dodać kapustę. Wlać bulion z namoczonymi w nim grzybami, dodać przyprawy, wymieszać, dusić godzinę. Co kwadrans przemieszać zawartość garnka. Przesianą mąkę, masło, ciepłą wodę, sól i śmietanę wymieszać w dużej misce. Dodać rozczyn drożdży, zagnieść ciasto, podzielić na pół. Każdą porcję rozwałkować na prostokątny placek . Na środek nałożyć porcję farszu, zwinąć roladę, pokroić na 3 cm ślimaczki. Mini kulebiaczki układać w naczyniu żaroodpornym (farszem do góry), posmarować rozmąconym białkiem. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C. Mini kulebiaczki posypać natką pietruszki Podawać z gorącą zupa grzybową lub barszczem.