Sposób przygotowania:
Kurczak na ,, bogatym ,, bakaliowym pilawie
Kurczaka podzielić na małe kawałki ( udo na 3 ) i natrzeć przyprawami ( curry, kurkuma, papryka mielona, sól, skórka cytrynowa, kminek -- łyżka oleju ).Zostawić na 15 minut. Bakalie zalać ciepłą wodą i zostawić by napęczniały. W garnku o grubym dnie rozgrzać pozostały olej - wrzucić szafran, Kafir i Badian- chwilę smażyć. Dorzucić masło i pokrojoną drobno cebulę .Smażyć mieszając aż się zeszkli. Pomiędzy cebule położyć kawałki kurczaka i zrumienić z obu stron. Wsypać ryż i smażyć mieszając ok. 3 minuty. Dodać pokrojone w paski figi , morele ,daktyle, rodzynki. Zalać bulionem. Zagotować . Zmniejszyć gaz - i dusić bez mieszania ok. 30 minut . Zawinąć w koc i niech tak postoi minimum 15 minut **. Podając wyjąć mięso a , a do pilawu dosypać natkę pietruszki- wymieszać . *Podaję proporcje na 3 osoby ( małe porcje ) ** Można przygotować kilka godzin wcześniej i podgrzać stawiając garnek na parze nad drugim garnkiem z gotującą sie wodą .
2milutka
Babciagramolka
Masz rację - uwielbiam pilaw .Tyle że nie zawsze wychodzi atrakcyjnie na zdjęciu.Ale za to pachnie i smakuje wspaniale.
marietta