Kurczak Trzy Grzyby

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest to danie pozornie pracochłonne ale daje satysfakcję, zresztą, zrób i patrz na miny stołowników, a niejedną teściową rzucisz na kolana.

Kurczak Trzy Grzyby

Składniki:

Kurczak Trzy Grzyby

 

  • 2 całe piersi z kurczaka (4 połówki);
  • 15-20 dag mortadeli(5 plastrów 5mm);
  • 15-29 dag boczniaka;
  • 15-20dag pieczarek małych;
  • 5 grzybków suszonych (duże kapelusze);
  • 1 marchew(15 cm);
  • 1 pietruszka(jw.);
  • 5 dużych liści kapusty pekińskiej;
  • 2 średnie cebule;
  • 4 mandarynki (można dać więcej ale bez przesady 6 to góra);
  • 1 kalarepka (niekoniecznie);
  • 2 łyżki słodkiej mielonej papryki;(lub curry);
  • 200 ml śmietany słodkiej;
  • ¾ szklanki mąki(z grupy 550);
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej; ¹)
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego;
  • ¼ kostki margaryny do smażenia (ok 60g);
  • 2 kostki bulionu drobiowego;
  • pieprz, sól;
  • po łyżeczce cząbru i tymianku.
  • ______________________
  • ¹) - do ewentualnego zagęszczenia sosu.

Sposób przygotowania:

Kurczak Trzy Grzyby
Kurczaka podziel wzdłuż włókien  na paski, posyp papryką (lub curry) odstaw. Przygotuj pozostałe składniki.  Grzybki suszone zalej wrzątkiem i gotuj na b. małym ogniu. Mortadelę pokrój w 5 mm paski z pełnej długości plastra. Tak samo kroisz boczniaka, wzdłuż blaszek, a pieczarki w ćwiartki. Marchew, pietruszkę i kalarepkę w grubszą zapałkę, a cebulę w piórka. Z liści kapusty odetnij miękkie części liścia i pokrój w ok. 1 cm kwadraciki; a część twardą liścia, wzdłuż na paski. Mandarynki, po obraniu, podziel na cząstki. Obróbka: Przygotuj dość duży garnek (5 l)ustawiony na krążku zabezpieczającym przed przypaleniem, płomięń ustaw na ½, tak aby wsad dokładany tylko „purkotał”. Przygotuj również ok 1,5l przegotowanej, zimnej wody. Każdą warstwę wsadu rozkładaj w garnku bez mieszania. Na rozgrzany na patelni olej, wrzuć kurczaka uprzednio mocno obtoczonego w mące, Obsmaż na jasny brąz i wrzuć, zbierając ( każdy wsad zawsze łyżką cedzakową) do garnka, podlej wodą do przykrycia mięsa, wrzuć pokrojony rdzeń liści kapusty. Obsmaż mortadelę i jw. Na margarynie: marchew, pietruszkę i kalarepę razem (!) lekko obsmaż i ... do garnka. Cebulę szklij na pozostałym tłuszczu i ...jw. Boczniaka i pieczarki (osobno każde grzyby!) podsmaż do lekkiego brązu i przełóż do garnka. Ugotowane grzybki suszone potnij w cienkie paseczki i wraz z wodą w której się gotowały, dodaj do garnka. Rozpuść kostki rosołowe i wlej do garnka, dodaj cząber i tymianek, uzupełnij (jeśli trzeba)wodą do wysokości wsadu. Teraz dopiero wymieszaj.   Jeśli sos jest za rzadki , w szklance zimnej (przegotowanej) wody rozmieszaj 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej i wlej do garnka , zamieszaj. Jeżeli będzie za mało, powtórz to samo z resztą mąki kukurydzianej. Płynna część powinna lekko przykrywać zawartość. Wrzuć pokrojone liście kapusty i cząstki mandarynki, śmietanę wymieszaj z przegotowaną zimną wodą (1/1) przelewaj do garnka mieszając jego zawartość, zagotuj i jeśli trzeba dopraw, dodaj pieprzu, soli ...i podawaj na stół w wazie (najwygodniej). Serwuj z: białym pieczywem, ryżem na sypko  lub pyzami(kluskami) na parze, a nawet z :.> https://gotujmy.pl/placki-ziemniaczano-ryzowe,przepisy,34695.html Potrawa jak łatwo zauważyć nie jest pikantna, chociaż można  dodać ostrych przypraw. Smacznego.