Kwas foliowy w ciąży

Kwas foliowy, czyli inaczej witaminę B9, odkryto w 1935 roku.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Kwas foliowy w ciąży

Niektóre kobiety mogą mieć problemy z przyswajalnością kwasu foliowego, zmniejszającego ryzyko wystąpienia wad układu nerwowego u dzieci. Przyszłe mamy są coraz bardziej świadome roli kwasu foliowego i zwracają uwagę na sposób odżywiania w trakcie ciąży. Obecnie na polskim rynku dostępne są już preparaty zawierające rewolucyjną substancję, Metafolinę, lepiej przyswajalną niż kwas foliowy. Produkty zawierające metafolinę otrzymały pozytywną opinię Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego (opinia dotyczy preparatów Feminatal Metafolin® 800 i Feminatal Metafolin® 400+DHA z dnia 8 grudnia 2007 r.).

Trudno ustalić, która kobieta ma problemy z przyswajalnością kwasu foliowego. Tymczasem wyeliminowanie ryzyka wad rozwojowych płodu powinno być priorytetem dla każdej kobiety w wieku rozrodczym. Dlatego zalecana jest profilaktyczna suplementacja – zwykle kobieta dowiaduje się, że będzie mamą między 4 a 6 tygodniem ciąży, kiedy mózg i rdzeń kręgowy dziecka są już ukształtowane. Najbardziej niebezpieczny jest więc niedobór kwasu foliowego u przyszłej mamy w okresie przedciążowym oraz w czasie pierwszych tygodni ciąży.

Metafolina odkryta została przez naukowców w 1998 roku i jest odpowiedzią na problemy związane z przyswajalnością kwasy foliowego. Metafolina jest lepiej przyswajalna i gotowa do bezpośredniego wykorzystania przez organizm. Metafolina jest przeznaczona przede wszystkim dla kobiet planujących ciążę, będących w ciąży oraz karmiących piersią i zapewnia kobietom najlepszą możliwą ochronę od samego początku ciąży.

Kwas foliowy, czyli inaczej witaminę B9, odkryto w 1935 roku. Otrzymano go z liści szpinaku i stąd właśnie wzięła się jego nazwa (po łacinie folium oznacza liść). Istnieje kilka czynników, które mogą powodować jego niedobory – w naszej diecie jest zbyt wiele produktów wysoce przetworzonych, a zbyt mało surowych warzyw i pełnych ziaren zbóż. Ponadto produkty zbyt długo przechowywane lub poddane obróbce termicznej tracą od 30% do 50% tej cennej witaminy.