Sposób przygotowania:
Lasagne
Ze składników na sos I, pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Następnie na rozgrzany na patelni olej, wrzucić mięso mielone rozdrabniając je i podsmażać kilka minut, po czym dodać pokrojone pieczarki, cebulę, przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką, majerankiem, ziołami prowansalskimi i smażyć na małym ogniu kilka minut, aż składniki się zrumienią.
Następnie do składników na patelni dodać pomidory w zalewie, koncentrat pomidorowy, rozgnieciony czosnek, szczyptę vegety i wszystko dusić do momentu odparowania sosu, który powinien mieć dość gęstą konsystencję, a na końcu przyprawić do smaku jeśli trzeba.
Ze składników na sos II, mleko zagotować. Masło rozgrzać na patelni, dodać mąkę, wymieszać i zasmażyć. Do zasmażki dodać powoli gorące mleko, ciągle mieszając. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Ser żółty zetrzeć na tarce z małymi oczkami i podzielić na porcje ¾ i ¼ i tą mniejszą część pozostawić do posypania zapiekanki przed końcem pieczenia.
Makaron obgotować w osolonej wodzie około 3 minuty.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wyłożyć spód naczynia płatami makaronu, jeden obok drugiego.
Na wyłożony makaron wyłożyć warstwę sosu I, kolejno warstwę startego sera, dalej warstwę sosu II i wszystko przykryć płatami makaronu i tak do wyczerpania składników, aby wierzch zapiekanki stanowiły płaty makaronu, który na wierzchu polać sosem II.
Tak przygotowaną zapiekankę, piec pod przykryciem w temperaturze 180°C około 45 minut.
Po tym czasie zdjąć przykrycie, posypać zapiekankę pozostałym serem żółtym i zapiekać do momentu, aż ser się rozpuści.
Następnie na rozgrzany na patelni olej, wrzucić mięso mielone rozdrabniając je i podsmażać kilka minut, po czym dodać pokrojone pieczarki, cebulę, przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką, majerankiem, ziołami prowansalskimi i smażyć na małym ogniu kilka minut, aż składniki się zrumienią.
Następnie do składników na patelni dodać pomidory w zalewie, koncentrat pomidorowy, rozgnieciony czosnek, szczyptę vegety i wszystko dusić do momentu odparowania sosu, który powinien mieć dość gęstą konsystencję, a na końcu przyprawić do smaku jeśli trzeba.
Ze składników na sos II, mleko zagotować. Masło rozgrzać na patelni, dodać mąkę, wymieszać i zasmażyć. Do zasmażki dodać powoli gorące mleko, ciągle mieszając. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Ser żółty zetrzeć na tarce z małymi oczkami i podzielić na porcje ¾ i ¼ i tą mniejszą część pozostawić do posypania zapiekanki przed końcem pieczenia.
Makaron obgotować w osolonej wodzie około 3 minuty.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wyłożyć spód naczynia płatami makaronu, jeden obok drugiego.
Na wyłożony makaron wyłożyć warstwę sosu I, kolejno warstwę startego sera, dalej warstwę sosu II i wszystko przykryć płatami makaronu i tak do wyczerpania składników, aby wierzch zapiekanki stanowiły płaty makaronu, który na wierzchu polać sosem II.
Tak przygotowaną zapiekankę, piec pod przykryciem w temperaturze 180°C około 45 minut.
Po tym czasie zdjąć przykrycie, posypać zapiekankę pozostałym serem żółtym i zapiekać do momentu, aż ser się rozpuści.
luna
p.haju
Doro
kasik12