Sposób przygotowania:
Lasagne z kaszą jęczmienną
Mięso dokładnie myjemy i mielimy razem z warzywami oraz natką. Doprawiamy, dodajemy kaszę, jajko i dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Warzywa kroimy drobno i przesmażamy na oleju. W garnku mieszamy z wodą koncentrat, przesmażone warzywa i przyprawy, zagotowujemy. Smak jest tak naprawdę kierowany indywidualnym gustem kulinarnym kucharza,więc nie krępujmy się go zmieniać. Brytfankę smarujemy oliwą, następnie na przemian układamy warstwy w następującej kolejności: sos, mięso, płaty makaronu(nie powinny dotykać ścianek naczynia), ostatnią warstwę powinien stanowić makaron pokryty sosem. Całość posypujemy sporą warstwą sera, przykrywamy brytfankę i zapiekamy ok. 30 minut w najwyższej temperaturze. Upieczoną lasagne pozostawiamy pod przykryciem w piekarniku przez ok. 5 minut, aby wszystkie płaty makaronu zdążyły napęcznieć. Życzę smacznego.
msewka
Sarenka