Sposób przygotowania:
Lazania naleśnikowa Eli
Farsz 1
Mięso przesmażyc na gorącym oleju,dodać posiekaną cebulę,czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć razem aż cebula i mięso nie będą surowe.Dodać pomidory z puszki(jeśli są całe,rozdrobnić),przyprawy i dusić,aż sok odparuje,a mięso będzie miękkie.
Farsz 2
Pieczarki pokroić,wrzucić na gorący olej,dodać pokrojoną drobno cebulę,sól,pieprz i przesmażyć,aż pieczarki odparuja sok.Zdjąć z ognia,dodać serek camembert pokrojony na małe kawałki i wymieszać.
Farsz 3:
Szpinak rozmrozić i odparować,dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.Margarynę roztopić,dodać mąkę,przesmażyć,dodać(nie wlewać wody)do szpinaku i przesmayć.Jajko dokładnie roztrzepać i powoli wlewać do szpinaku,ciągle mieszając.
Ciasto naleśnikowe:
Piwo i wodę wlać do garnka,dodać jajka,olej,sól i zmiksować.Dodawać mąkę w czasie miksowania.Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.Usmażyć 4 naleśniki.Ja smażyłam na patelni kwadratowej 28 cm.
Sos beszamelowy:
Masło roztopić w rondlu,dodać mąkę i przesmażyć.Zdjąć rondel z ognia,wlewać powoli mleko,ciągle mieszająć trzepaczką.Doprawić czosnkiem,solą,pieprzem i gałką muszkatołową.Gotować,aż sos zgęstnieje.
Na dno naczynia(patelni) włożyć 1 naleśnik,farsz szpinakowy,1/4 sosu beszamelowego,2 naleśnik,farsz mięsny,1/4 sosu beszamelowego,3 naleśnik,farsz pieczarkowy,1/4 sosu beszamelowego,4 naleśnik,1/4 sosu beszamelowego i na górę starty ser żółty.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni,około 35 minut.Smacznego!
Mięso przesmażyc na gorącym oleju,dodać posiekaną cebulę,czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć razem aż cebula i mięso nie będą surowe.Dodać pomidory z puszki(jeśli są całe,rozdrobnić),przyprawy i dusić,aż sok odparuje,a mięso będzie miękkie.
Farsz 2
Pieczarki pokroić,wrzucić na gorący olej,dodać pokrojoną drobno cebulę,sól,pieprz i przesmażyć,aż pieczarki odparuja sok.Zdjąć z ognia,dodać serek camembert pokrojony na małe kawałki i wymieszać.
Farsz 3:
Szpinak rozmrozić i odparować,dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.Margarynę roztopić,dodać mąkę,przesmażyć,dodać(nie wlewać wody)do szpinaku i przesmayć.Jajko dokładnie roztrzepać i powoli wlewać do szpinaku,ciągle mieszając.
Ciasto naleśnikowe:
Piwo i wodę wlać do garnka,dodać jajka,olej,sól i zmiksować.Dodawać mąkę w czasie miksowania.Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.Usmażyć 4 naleśniki.Ja smażyłam na patelni kwadratowej 28 cm.
Sos beszamelowy:
Masło roztopić w rondlu,dodać mąkę i przesmażyć.Zdjąć rondel z ognia,wlewać powoli mleko,ciągle mieszająć trzepaczką.Doprawić czosnkiem,solą,pieprzem i gałką muszkatołową.Gotować,aż sos zgęstnieje.
Na dno naczynia(patelni) włożyć 1 naleśnik,farsz szpinakowy,1/4 sosu beszamelowego,2 naleśnik,farsz mięsny,1/4 sosu beszamelowego,3 naleśnik,farsz pieczarkowy,1/4 sosu beszamelowego,4 naleśnik,1/4 sosu beszamelowego i na górę starty ser żółty.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni,około 35 minut.Smacznego!
bogda46
A.B.
Natala1210
asia92
Jojo