SUPERPRZEPIS

Łosoś z zielonym groszkiem pieczarkami

  • 2
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 25
Łosoś z zielonym groszkiem  pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Smaczny, aromatyczny filety z łososia w wyrazistej marynacie podany
na dzikim ryżu z rewelacyjnym sosem pachnącym Tajlandią - na bazie mleczka kokosowego, limonki, miodu i świeżej bazylii.

Składniki:

Łosoś z zielonym groszkiem pieczarkami

 

 

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • Listki świeżej bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Łosoś z zielonym groszkiem pieczarkami

Marynata:

Łosoś z zielonym groszkiem  pieczarkami
marynata - wymieszać wszystkie składniki

Czosnek posiekać, przełożyć do miseczki, dodać miód, sos sojowy, sok i startą skórkę z jednej limonki, oliwę z oliwek, posiekaną świeżą bazylię i starty na tarce o małych oczkach imbir. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i wstawić do lodówki na około 15 minut.

ETAP 2:

Łosoś z zielonym groszkiem  pieczarkami
fileta z łososia zamarynować w marynacie wcześniej przygotowanej

Filety z łososia umyć, osuszyć, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, posmarować grubą warstwą marynaty i piec
w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-25minut.

ETAP 3:

Łosoś z zielonym groszkiem  pieczarkami
pieczarki i groszek podsmażyć na patelni

Zielony groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Na patelni podgrzać oliwę, dodać pieczarki, masło, pokrojony w plastry czosnek, sól i pieprz. Smażyć do momentu aż pieczarki się zrumienią, następnie dodać zielony groszek, posiekaną bazylię, całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty.

Sos tajski:

Łosoś z zielonym groszkiem  pieczarkami
mleko kokosowe wymieszać z składnikami a następnie wymieszać z pieczarkami i groszkiem

Na czystą patelnię wlać mleko kokosowe, dodać startą skórkę i sok z limonki, miód, sos sojowy, posiekaną bazylię, całość doprawić solą i pieprzem. Okresowo mieszając gotować na wolnym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje.

ETAP 5:

Łosoś z zielonym groszkiem  pieczarkami
łososia upiec w piekarniku

Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Ryż wymieszać z sosem tajskim, przełożyć do zielonego groszku i pieczarek, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć całość cały czas mieszając około 2-3 minuty. Na talerz wyłożyć ryż z sosem, groszkiem i pieczarkami, na wierzchu położyć upieczonego łososia i udekorować listkami świeżej bazylii.


Tagi:

ryby