Cannelloni to rodzaj makaronu, znany także pod nazwą manicotti.
Wyglądem przypomina rurki o średnicy około 3 cm i długości od 7,5 do 10 cm. Jego puste wnętrze zachęca do napełniania go farszem i tak też się stosuje. Rurek cannelloni nie gotuje się przed pieczeniem. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, warzywami, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, całość posypywana jest startym serem.
Cannelloni to po włosku „duże rury” lub też czasem „duże trzciny”, które w istocie pasują do nazwy. Cannelloni zostało wymyślone w 1907 roku przez Włoszkę – Nicolę Federico, urodzoną w 1891 roku w Neapolu. Nicola pracowała jako szef kuchni w restauracji La Favorita ulokowanej we włoskim Sorrento.
Dziś canelloni jest bardzo popularne i przyjęło się w wielu krajach, również w Polsce.
Wyglądem przypomina rurki o średnicy około 3 cm i długości od 7,5 do 10 cm. Jego puste wnętrze zachęca do napełniania go farszem i tak też się stosuje. Rurek cannelloni nie gotuje się przed pieczeniem. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, warzywami, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, całość posypywana jest startym serem.
Cannelloni to po włosku „duże rury” lub też czasem „duże trzciny”, które w istocie pasują do nazwy. Cannelloni zostało wymyślone w 1907 roku przez Włoszkę – Nicolę Federico, urodzoną w 1891 roku w Neapolu. Nicola pracowała jako szef kuchni w restauracji La Favorita ulokowanej we włoskim Sorrento.
Dziś canelloni jest bardzo popularne i przyjęło się w wielu krajach, również w Polsce.