Taką wersję makaronu docenią też wszyscy dbający o zdrowie, dobrą formę i kondycję - nie tylko swoją, ale także naszej planety (tak, wegetarianie – o Was mowa). I nie oznacza to wcale, że - żądni nowych smaków - musimy spędzać długi czas przy żmudnym szatkowaniu. Do szybkiej i sprawnej zamiany warzyw w makaron służą spiralizery, czyli krajalnice spiralne - urządzenia, dzięki którym na naszych talerzach zagoszczą oryginalne dania pełne kolorów, smaków i wartości odżywczych.
Słyszeliście na pewno o zoodles. Spaghetti z cukinii robi absolutną furorę w gastronomicznym świecie. To spiralizer sprawia, że to zielone warzywo w mgnieniu oka zamienia się w apetyczną kupkę długich nitek. Jednak to sprytne urządzenie zamienia w cienkie nitki, wstążki i plastry nie tylko cukinię. Równie popularne, co cukiniowe, są makarony ze słodkich ziemniaków czy marchwi.
Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by w takiej postaci podać buraki, selery, dynię, ogórki, rzodkiewki, jak również owoce – jabłka i gruszki. Ich smak można wzbogacać różnego rodzaju sosami i dodatkami. Czy będą one zimne, ciepłe, chrupiące czy kremowe, zależy jedynie od Ciebie. Pewne jest jedno: dzięki spiralizerowi makaron zyska nową pozycję w Twojej kuchni.
fot. materiały prasowe
Pyszne frytki z batata (smażone lub pieczone), spaghetti z cukinii i marchwi – ugotowane, przyprawione i posypane serem, surówka z warzyw sezonowych, deser z szatkowanych zapiekanych jabłek. Czasem, by zachwycić smakiem wszystkich stołowników, wystarczą zaledwie dwa dodatkowe składniki, na przykład awokado i orzechy nerkowca. Kiedy indziej można pobawić się w kuchni nieco dłużej i do wstążek z ogórka dodać podobne z marchwi, a następnie połączyć z natką pietruszki, chrupiącą papryką, sezamem i smaczną marynatą.
Jak już o marchwi mowa - pozwólmy i jej odegrać główną rolę. Spaghetti przygotowane z marchewek okaże się nie tylko wyśmienitą i niskokaloryczną potrawą, lecz także niezastąpionym dostawcą białka i witaminy C. W kompozycji z lekko osolonym sosem pomidorowym zniewoli każde, nawet najbardziej wymagające, podniebienie. Dobrze komponuje się również z sosem o smaku imbiru czy orzeszków ziemnych.
Nasza rodzima kuchnia to także buraki – niezastąpione źródło wielu ważnych składników odżywczych.
Okazuje się, że i te czerwone korzenie mogą zamienić się w długie zwoje nici, które smakują wyśmienicie zarówno w połączeniu z serami niebieskimi, kozimi, jak i orzechami. Nie bój się puścić wodzy fantazji w innym, mniej znanym kierunku: chrupiący bekon, brukselka, pieczarki, winegret… dlaczego nie?
Warzywne puzzle pasują do siebie w wielu różnych konfiguracjach. Bez względu na to, czy Twoje smaki wyciągają Cię do słonecznych Włoch, czy zmysły pobudza raczej Tajlandia, znajdziesz w tym świecie idealne miejsce dla siebie!
fot. materiały prasowe
Krajalnice spiralne i temperówki do warzyw – w zależności od modelu - umożliwiają pocięcie warzyw i owoców w wąskie, długie paski (spaghetti), spiralki cienkie i grubsze, w makaron wstążki oraz w plastry.
Solidnie wykonany sprzęt znanych i cenionych amerykańskich marek OXO i Microplane można zamówić w sklepie LeDuvel.pl: http://bit.ly/2h9ZDn3 (temperówki) oraz http://bit.ly/2gga7lq (spiralizer).
Słyszeliście na pewno o zoodles. Spaghetti z cukinii robi absolutną furorę w gastronomicznym świecie. To spiralizer sprawia, że to zielone warzywo w mgnieniu oka zamienia się w apetyczną kupkę długich nitek. Jednak to sprytne urządzenie zamienia w cienkie nitki, wstążki i plastry nie tylko cukinię. Równie popularne, co cukiniowe, są makarony ze słodkich ziemniaków czy marchwi.
Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by w takiej postaci podać buraki, selery, dynię, ogórki, rzodkiewki, jak również owoce – jabłka i gruszki. Ich smak można wzbogacać różnego rodzaju sosami i dodatkami. Czy będą one zimne, ciepłe, chrupiące czy kremowe, zależy jedynie od Ciebie. Pewne jest jedno: dzięki spiralizerowi makaron zyska nową pozycję w Twojej kuchni.
fot. materiały prasowe
Pyszne frytki z batata (smażone lub pieczone), spaghetti z cukinii i marchwi – ugotowane, przyprawione i posypane serem, surówka z warzyw sezonowych, deser z szatkowanych zapiekanych jabłek. Czasem, by zachwycić smakiem wszystkich stołowników, wystarczą zaledwie dwa dodatkowe składniki, na przykład awokado i orzechy nerkowca. Kiedy indziej można pobawić się w kuchni nieco dłużej i do wstążek z ogórka dodać podobne z marchwi, a następnie połączyć z natką pietruszki, chrupiącą papryką, sezamem i smaczną marynatą.
Jak już o marchwi mowa - pozwólmy i jej odegrać główną rolę. Spaghetti przygotowane z marchewek okaże się nie tylko wyśmienitą i niskokaloryczną potrawą, lecz także niezastąpionym dostawcą białka i witaminy C. W kompozycji z lekko osolonym sosem pomidorowym zniewoli każde, nawet najbardziej wymagające, podniebienie. Dobrze komponuje się również z sosem o smaku imbiru czy orzeszków ziemnych.
Nasza rodzima kuchnia to także buraki – niezastąpione źródło wielu ważnych składników odżywczych.
Okazuje się, że i te czerwone korzenie mogą zamienić się w długie zwoje nici, które smakują wyśmienicie zarówno w połączeniu z serami niebieskimi, kozimi, jak i orzechami. Nie bój się puścić wodzy fantazji w innym, mniej znanym kierunku: chrupiący bekon, brukselka, pieczarki, winegret… dlaczego nie?
Warzywne puzzle pasują do siebie w wielu różnych konfiguracjach. Bez względu na to, czy Twoje smaki wyciągają Cię do słonecznych Włoch, czy zmysły pobudza raczej Tajlandia, znajdziesz w tym świecie idealne miejsce dla siebie!
fot. materiały prasowe
Krajalnice spiralne i temperówki do warzyw – w zależności od modelu - umożliwiają pocięcie warzyw i owoców w wąskie, długie paski (spaghetti), spiralki cienkie i grubsze, w makaron wstążki oraz w plastry.
Solidnie wykonany sprzęt znanych i cenionych amerykańskich marek OXO i Microplane można zamówić w sklepie LeDuvel.pl: http://bit.ly/2h9ZDn3 (temperówki) oraz http://bit.ly/2gga7lq (spiralizer).