Najpopularniejszym sosem do spaghetti jest ten na bazie pomidorów – świeżych lub z puszki. Nie jest to jedyna opcja. Równie dobrze sprawdzają się różnego rodzaju pesto, sosy na bazie owoców morza czy boczku. Jeśli jednak nie lubisz kombinować, sięgnij po najbardziej klasyczny sos do spaghetti – bolognese.
Jak zrobić sos bolognese?
Sos boloński to nic innego jak sos pomidorowy z dodatkiem mięsa mielonego. Robi się go błyskawicznie a jego smak można dowolnie modyfikować dzięki różnym przyprawom.
Istnieje wiele sosów, w których nie wykorzystuje się mięsa mielonego. Wśród nich można znaleźć takie oto propozycje:
Jak zrobić sos bolognese?
Sos boloński to nic innego jak sos pomidorowy z dodatkiem mięsa mielonego. Robi się go błyskawicznie a jego smak można dowolnie modyfikować dzięki różnym przyprawom.
- Do przygotowania sosu bolognese będą potrzebne: pomidory w puszce, mięso mielone (najlepiej wieprzowe), bazylia, oregano, czosnek, cebula, pieprz i sól. Opcjonalnie można wykorzystać tymianek, estragon, szałwię, etc.
- Cebulę i czosnek należy drobno posiekać i podsmażyć na patelni.
- Do warzyw dorzucamy mięso i smażymy aż się lekko przyrumieni.
- Dodajemy pomidory w puszce i gotujemy aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
- Całość doprawiamy.
- Podajemy z ugotowanym spaghetti i oprószamy całość parmezanem lub innym żółtym serem. Smacznego!
Istnieje wiele sosów, w których nie wykorzystuje się mięsa mielonego. Wśród nich można znaleźć takie oto propozycje:
- Sos neapolitański – czyli sos pomidorowy bez dodatku mięsa. Przygotowuje się go bardzo podobnie do sosu bolońskiego.
- Carbonara – czy raczej spaghetti carbonara – danie, w którym gorący makaron miesza się z sosem na bazie jajek i smażonego boczku.
- Pesto – sos całkowicie bezmięsny, przygotowywany najczęściej na bazie świeżej bazylii, czosnku i oliwy. Istnieje wiele odmian pesto, np. zjarmużu, szpinaku czy pietruszki.
- Vongole – sos tworzony na bazie białego wina i małży. Zazwyczaj można ten sposób serwowania makaronu spotkać także pod nazwą makaron (mule, małże, muszle) po marynarsku.
- Sosy warzywne – przygotowywane są najczęściej na bazie marchewki, cukinii, kukurydzy i tym podobnych warzyw. Można je dowolnie modyfikować oraz wzbogacać, np. koncentratem pomidorowym.
- Sosy rybne - można je zrobić na bazie praktycznie każdej ryby: pstrąga, dorsza, łososia, tuńczyka, etc. W takich mieszankach najczęściej wykorzystuje się pomidory oraz inne warzywa.