Ozdoby z warzyw i nie tylko - jak i czym je zrobić?

  • 1

W kuchni posiadamy wiele przydatnych gadżetów, dzięki którym możemy wyczarować piękne dekoracje. W tym celu możemy wykorzystać owoce, warzywa ale także galaretki.

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Ozdoby z warzyw i nie tylko - jak i czym je zrobić?
O tym, że jemy nie tylko ustami, ale przede wszystkim oczami każdy chyba wie. Przygotowując potrawę warto zadbać także o jej oprawę, czyli dekoracje. Nie trzeba przechodzić żadnych kursów, wystarczą chęci i trochę wyobraźni. Do zrobienia jadalnych ozdób można wykorzystać foremki do pierników, nożyki które są do tego przeznaczone czy chociażby worki do lodów. W swojej kuchni posiadam jeden specjalny nożyk do wycinania kwiatków z marchewki i nożyki które wycinają gwiazdki lub serduszka. Robiąc dekoracje kieruję się zasadą, że trzeba korzystać z tego co mamy w domu.

Róże można zrobić z pomidora, ugotowanego buraka i marchewki. Obieramy warzywa jak jabłko, (skórka musi być jak najdłuższa). Czasami zdarzy się, że się przerwie ale można bezproblemowo połączyć kilka kawałków. Zwijamy w rulon nasze skórki i powstaje nam przepiękny kwiatek.

Serduszka, czy gwiazdki można wyciąć z papryki, marchewki i buraka. Często wykorzystuję foremki do pierników kiedy chce wyciąć różne kształty ze stężałej galaretki. Z pomidorków koktajlowych można zrobić piękne kwiatki. A jak? To proste: kroimy je na pół, z oliwki czarnej robimy środek, płatki z pomidorków, dekorujemy pietruszką i kwiatek gotowy.
Przydatna jest także łyżka do wykrawania melona. Wycinamy nią kulki także z arbuza i możemy zrobić ciekawe owocowe szaszłyki. Z liści pora można naszykować listki kwiatów. Wycinamy nożem kształt listka i robimy nacięcia nerwów.

Woreczki do lodu idealnie nadają się do zrobienia poduszeczek z galaretki. Po stężeniu nacinamy worek i galaretki wyskakują same. Nadają się do dekoracji tortów czy do deserów. Z cebuli także powstają bardzo ładne kwiatki. Należy cebule obrać, odciąć dół i górę. Następnie zrobić nacięcia w kształcie litery V do połowy jej wysokości. Cebulę podważamy albo okręcamy i powstaną dwie połówki. Jak będziemy zdejmować poszczególne warstwy cebuli i układać je ponownie to powstanie kwiat.

Piękne kwiaty powstają z łososia wędzonego, z plastrów. Wystarczy zwinąć plaster w rulon naokoło, w środek można włożyć winogrona i gotowe.